Mediawaakhond RTÜK verbiedt woorden ‘brekend nieuws’

Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Turkse media mogen geen ‘brekend nieuws’ meer publiceren. Dat heeft de mediawaakhond RTÜK bekendgemaakt in een nieuw besluit.

Het gaat niet enkel om brekend nieuws, maar ook de inhoud van de nieuwsberichten moet anders. Het gaat voornamelijk om berichten die worden gepubliceerd na aanslagen in Turkije. Het besluit is genomen om te voorkomen dat de berichten in de hand werkten van terroristen.

Media mogen beelden, die op en rond de locatie van de aanslag zijn genomen, niet meer publiceren. Ook beelden van politieagenten, ambulances en brandweerlieden mogen niet op de beeldbuis komen. Berichten over aanslagen mogen de melding ‘brekend’ (son dakika) niet meer hebben.

Verder:

  • Media mogen enkel informatie en beeldmateriaal publiceren die zijn verspreid door de autoriteiten.
  • Uitspraken van ooggetuigen van aanslagen mogen niet worden gepubliceerd.
  • Voor toeristische steden als Istanbul, Izmir en Antalya en op luchthavens geldt een breder verbod. Er geldt automatisch een ‘mediastilte’ na aanslagen op deze steden. Ook wanneer dat niet is aangekondigd.
  • Mediaorganen die het verbod negeren krijgen een uitzendverbod van een dag. Bij herhaling geldt een verbod van 15 dagen. Bij een derde overtreding moet de mediaorgaan haar licentie inleveren.
  • Loading...