Meer godsdienstvrijheid in Turkije

Door | Algemeen

De commissie prees Turkije voor de prestaties die het land de afgelopen jaren heeft geleverd om de vrijheid van religieuze gemeenschappen te verbeteren. Velen geloven dat de inspanningen die geleverd worden om een nieuwe meer democratische grondwet te schrijven, ook positieve gevolgen zal hebben voor de mensenrechten. Bovendien zouden ook het politieke en sociale klimaat in het land tegenwoordig opener staan tegenover het publieke debat over religie.

Volgens het rapport is er echter ook nog steeds veel ruimte voor verbetering. Discriminatie en geweld tegen religieuze minderheden, antisemitisme onder de media en bevolking en de aanwezigheid van legertroepen in Noord-Cyprus zijn punten waarover de commissie zich nog enigszins zorgen maakt.

Bovendien worden niet alleen de religieuze minderheden, maar ook de moslims zelf in hun eigen land achtergesteld. Zo worden bedekte meisjes en vrouwen belemmerd in hun educatie vanwege het hoofddoekverbod dat geldt op universiteiten. De regering heeft echter meegedeeld dat dit verbod in het schooljaar 2013-2014 zal worden opgeheven.

© Turks.nl / Esra Cakar

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...