Turks.nl

Meer godsdienstvrijheid in Turkije

[caption id="attachment_2747" align="alignnone" width="606"]Voorzitter van de Turkse Religieuze Zaken samen met de Ecumenical Patriarch of Constantinople[/caption]De Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) heeft de classificatie van Turkije op het gebied van religieuze vrijheid gewijzigd. Turkije valt nu onder de status ‘normale controle’. In een vorig rapport werd het land nog geclassificeerd onder ‘speciale toezicht vereist’.

De commissie prees Turkije voor de prestaties die het land de afgelopen jaren heeft geleverd om de vrijheid van religieuze gemeenschappen te verbeteren. Velen geloven dat de inspanningen die geleverd worden om een nieuwe meer democratische grondwet te schrijven, ook positieve gevolgen zal hebben voor de mensenrechten. Bovendien zouden ook het politieke en sociale klimaat in het land tegenwoordig opener staan tegenover het publieke debat over religie.

Volgens het rapport is er echter ook nog steeds veel ruimte voor verbetering. Discriminatie en geweld tegen religieuze minderheden, antisemitisme onder de media en bevolking en de aanwezigheid van legertroepen in Noord-Cyprus zijn punten waarover de commissie zich nog enigszins zorgen maakt.

Bovendien worden niet alleen de religieuze minderheden, maar ook de moslims zelf in hun eigen land achtergesteld. Zo worden bedekte meisjes en vrouwen belemmerd in hun educatie vanwege het hoofddoekverbod dat geldt op universiteiten. De regering heeft echter meegedeeld dat dit verbod in het schooljaar 2013-2014 zal worden opgeheven.

© Turks.nl / Esra Cakar

Redactie

Volg Turks.nl