Minister: Facebook kan worden geblokkeerd

Facebook zou het volgende slachtoffer kunnen zijn van een mogelijk blokkering door Turkije.

Dan zouden 22,5 miljoen Turkse Facebook gebruikers hun toegang tot de populaire netwerksite kwijtraken. Dat vertelt miniser Binali Yıldırım van infrastructuur.

Een mogelijk verbod zou het gevolg zijn van een rechtszaak dat de oppositiepartij CHP is begonnen tegen Facebook. Op een openbare pagina zou beweerd worden dat de oppositieleider Kemal Kilicdaroglu lid zou zijn van de terroristische organisatie PKK.

Hoger beroep
‘Er zijn al meer dan 30 uitspraken van de rechter over dat de site moet worden geblokkeerd, echter heeft Facebook hier geen actie tegen ondernomen, ze zijn niet in hoger beroep gegaan. Dan is er niks wat wij als ministerie kunnen doen, wij kunnen een rechtspraak niet terugdraaien’, aldus minister Yıldırım. 

Populairste netwerksite
Facebook is het meest bezochte netwerksite in Turkije. Met 22,5 miljoen leden staat Turkije op nummer 4 meeste leden. De helft van deze leden bezoekt de site elke dag, en brengt er dagelijks gemiddeld 55 minuten door.

YouTube en Vimeo
De videosite YouTube is sinds drie jaar geblokkeerd in Turkije. Dit omdat YouTube de video’s waarin Atatürk wordt beledigd niet wilt verwijderen. Vorige week werd ook Vimeo ‘preventief’ geblokkeerd

In totaal zijn er meer dan tienduizend sites waar Turkse internetters niet op kunnen. Het gaat meestal om goksites en sites met erotische inhoud.

© Turks.nl