Moeder werpt zich op zelfmoordterroriste

Om haar vier kinderen te redden, heeft een Koerdische moeder haar eigen leven opgeofferd.
Turks.nl Redactie

Dat meldt ad.nl.

Hatice Belgin (38) wierp zich bovenop een jonge vrouw die een gordel met explosieven wilde laten ontploffen in een drukke winkelstraat.

De bom ging alsnog af, maar met haar actie voorkwam Belgin een bloedbad. Nu kwamen er ‘slechts’ drie mensen, onder wie de moeder en de terroriste, om het leven, 21 anderen liepen verwondingen op. Ook drie van de vier kinderen van Belgin raakten gewond door rondvliegende scherven. Veysel (16), de oudste van de drie, ligt in kritieke toestand op de afdeling intensieve zorg van een ziekenhuis.

De zelfmoordaanslag had zaterdag plaats in de stad Bingöl, in het arme, vooral door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

Boodschappen
Getuigen zeiden dat de moeder ingreep toen ze zag dat een jonge vrouw voor een speelgoedwinkel in de hoofdstraat van Bingöl de explosieven wilde laten ontploffen. Daar bevindt zich ook het lokale kantoor van de conservatief islamitische regeringspartij AKP van minister-president Erdogan. De moeder deed met haar vier kinderen boodschappen voor het islamitische Offerfeest (Kurban Bayrami), dat komende zondag begint.

De terroriste, die lid zou zijn geweest van de terreurorganisatie PKK, had nog veel meer mensen kunnen meeslepen in de dood, aldus Turkse media.

Onderzoek
Minister Cevdet Yilmaz van Ontwikkeling, die de drie kinderen in het ziekenhuis bezocht, hield nog een slag om de arm. ‘Nog niet alles is opgehelderd. Zeker is dat zij vele mensenlevens heeft gered, maar haar eigen leven daarbij heeft verloren. Het kan natuurlijk zijn dat ze tegen de terroriste is aangelopen of dat iets anders is gebeurd. Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen.’ De politie ontdekte even later een tweede explosief onder een auto. Die bom kon worden ontmanteld.

De Koerdische partij voor Vrede en Democratie (BDP), die algemeen wordt gezien als de politieke spreekbuis van de terroristische PKK, heeft de zelfmoordaanslag niet expliciet veroordeeld.