Naar Turkije? Hier moet je op letten [belangrijk]

AvatarTurks.nl Redactie

Vanaf 15 juni mag je weer reizen naar een beperkt aantal landen. Toch blijft het advies over reizen naar Turkije ‘negatief’ voor niet-noodzakelijke reizen. Wat betekent dat? Wij leggen het uit.

1. Reisadvies

Op dit moment is het reisadvies voor Turkije ‘oranje’ voor het hele land. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Verder wordt te allen tijde afgeraden om te reizen naar de Turkse grens met Syrië en Irak.

Het reisadvies naar Turkije wordt flink bekritiseerd. Terwijl hard getroffen landen als Italië en Spanje een ‘geel’ advies krijgen vanaf 15 juni, blijft men Turkije afraden. Dat heeft  maken met het feit dat Buitenlandse Zaken begint met het versoepelen van de maatregelen in de EU/Schengenzone. Verder worden commerciele vluchten van/naar Turkije pas opgestart op 20 juni.

Download voordat je op reis gaat altijd de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Turkije favoriet, zodat je een pushbericht krijgt als het reisadvies verandert. De app geeft ook informatie over wat je kunt doen in geval van nood zoals een ziekenhuisopname.

Daarnaast is het van groot belang dat je checkt of je reisverzekering ook geldig is voor reizen naar risicogebieden.

2. Je reis & aankomst

Turkije treft heel wat maatregelen om weer toeristen te kunnen ontvangen. Zo krijg je voor je vlucht een hygiene-kit met een mondkapje en desinfecterende doekjes. Het lijkt erop dat ook de bemanning van Turkish Airlines goed is voorbereid:

Een mondkapje is verplicht op alle vliegvelden in Turkije. Zowel bij aankomst als vertrek. Warmtebeeldcamera’s meten temperaturen van alle reizigers en koffers en paspoorten worden gedesinfecteerd door speciale apparaten. Zie alle maatregelen hier:

Ga je verder reizen per bus? Tourbussen mogen maximaal tot de helft zijn gevuld. Vroeg reserveren is dus belangrijk. Je hoeft daarnaast NIET in quarantaine in Turkije.

3. Je vakantiebestemming

Turkije heeft een speciaal certificeringsprogramma gelanceerd om hotels en andere bezienswaardigheden besmettingsproof te maken. Ondernemingen die voldoen aan alle voorwaarden, krijgen een certificaat. Denk daarbij aan het houden van voldoende afstand en hygiëne. Een lijst van alle gecertificeerde hotels vind je hier.

4. Je terugreis

Wil je reizen uit Turkije naar Nederland? Zolang er een oranje reisadvies geldt, moet je een gezondheidsverklaring bij je hebben voordat je aan boord gaat van je vlucht. Zonder het formulier mag je niet aan boord. Download het hier.

Verder ben je na aankomst verplicht om 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat mag zowel thuis als op een andere verblijfplaats. Lees het volledige reisadvies voor Turkije hier.

Volg jij Turks.nl al op Instagram?