NAVO-trio bezoekt Patrioteenheden in Turkije

“De patriotmissie toont bij uitstek het belang aan van investeren in vrede en veiligheid en daarmee de noodzaak van een krijgsmacht.” Dat stelt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens haar tweedaagse bezoek aan de Duitse en Nederlandse Patrioteenheden in Turkije.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Hennis is samen met haar Duitse collega Thomas De Maziere en de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz bij de Europese militairen. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vergezelt het trio.

Beide Europese ministers vlogen gisteren na de NAVO bijeenkomst in Brussel op uitnodiging van hun Turkse collega naar het zuidoosten van Turkije. Na een officiele ontvangst door de gouverneur van Adana gingen de 3 bewindslieden eerst naar Incirlik Airbase in Adana waar de Nederlanders zijn gestationeerd ter bescherming van ongeveer 2 miljoen inwoners. Vervolgens reisden de ministers naar de Duitse militairen in Kahramanmaras.

Goede vriend
Hennis: “Conflicten en oorlog zijn minder ver weg dan we graag geloven. Onrust, veiligheid en instabiliteit kruipen steeds dichter naar Europa toe.” Volgens haar symboliseert het gezamenlijke bezoek de bondgenootschappelijke solidariteit die van deze missie uitgaat. “Bovendien is het zo, dat je te hulp komt als een goede vriend in nood is. Toen Turkije ons vanwege de bloedige burgeroorlog in Syrie om bescherming vroeg was ons antwoord daarom heel helder.”

Wereldtoneel
Nederland, sinds 26 januari volledig operationeel, draagt op verzoek van de NAVO met 2 Patriotsystemen en 270 militairen bij aan de bescherming van de bevolking en het grondgebied van Turkije tegen een mogelijke inzet van Syrische ballistische raketten. Tijdens dit eerste bezoek aan de
Patrioteenheden kregen de ministers uitleg bij de systemen en maakten zij een rondgang langs de militairen om hun eerste ervaringen te horen. Volgens Hennis heeft Nederland zonder krijgsmacht weinig toe te voegen aan het wereldtoneel.”

Afschikwekkend
De Maziere, Yilmaz en Hennis kregen tijdens een persconferentie onder meer de vraag of er wel een echte dreiging was tegen Turkije. De Maziere wees op eerdere incidenten en het enorme potentieel dat Syrie heeft aan raketten. “Voorkomen is beter dan genezen”, vulde Hennis aan. “Er gaat van onze aanwezigheid een afschrikwekkende werking uit. We laten onze tanden zien om juist het gebruik van meer geweld te voorkomen.”

De minister keert vanavond terug in Nederland.

Derde keer
Het is de derde keer dat Nederland haar Patriotsystemen inzet. In beide Golfoorlogen deden ze dienst in Israel en Turkije om de bevolking te beschermen tegen scud-raketten uit Irak.

Ministerie van Defensie 

  • Loading...