Nederland beperkt wapenexport naar Turkije vanwege strijd tegen PKK

Turks.nl Redactie
Total
251
Shares

Nederland beperkt wapenleveranties aan Turkije. Dat blijkt uit recente afwijzingen van wapenexportvergunningen door het Nederlandse kabinet, meldt De Telegraaf.

De afgelopen maanden werd drie keer een vergunning geweigerd voor de doorvoer van militair materieel. Sinds 2016 tot nu werden 11 van de 95 aanvragen geweigerd. De twee jaar daarvoor gebeurde dat niet één keer.

Volgens het kabinet legt Nederland de gedragscode van de EU voor wapenleveranties strenger uit dan andere lidstaten, maar voor EU- en NAVO-bondgenoten zijn we doorgaans soepeler. Voor Turkije is Nederland echter niet soepeler.

De Telegraaf meldt dat volgens Buitenlandse Zaken de wapenexport naar Turkije werd geblokkeerd vanwege de strijd tegen de terreurbeweging PKK in het zuidoosten van Turkije en in Afrin (Noord-Syrië), waar de PKK bekendstaat als YPG.

Volgens een woordvoerder van minister Kaag (Buitenlandse Handel) heeft de strengheid jegens Turkije niet per se te maken met de couppoging van twee jaar geleden.

Turkije en Nederland onderhouden nauwelijks diplomatieke betrekkingen sinds de Turkijerel in maart 2017, toen een Turkse minister uit Nederland werd gestuurd, omdat ze niet welkom was.

Turkije & Nederland

Ze was in Nederland om te protesteren tegen het inttrekken van de landingsrechten van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, die op zijn beurt naar Nederland wilde komen om propaganda te maken voor een referendum voor een grondwetswijziging.

PKK

De PKK staat ook op de Nederlandse terreurlijst, maar PKK’ers mogen zich vrij bewegen in Nederland en openlijk propaganda maken voor de terreurorganisatie. Ze worden wel in de gaten gehouden door de inlichtingendienst AIVD.

  • Loading...