Nederland haalt Patriots weg uit Turkije

Door | Algemeen

Dat meldt de Rijksoverheid.

De systemen waarmee Nederland samen met die van Duitsland en de Verenigde Staten Turkije beschermt tegen eventuele luchtaanvallen vanuit Syrie moeten terug naar Nederland. Dat gebeurt eind januari wanneer het huidige mandaat afloopt. Het kabinet informeerde vandaag de Tweede Kamer. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp informeerde de NAVO.

Nederland heeft sinds januari 2013 Patriots in het Turkse Adana gestationeerd. De missie is eind 2013 met een jaar verlengd, tot eind januari 2015. Een nieuwe verlenging is niet haalbaar. Het 24/7 gebruik heeft de systemen maximaal belast. Door deze continue inzet kan groot onderhoud niet ter plekke worden uitgevoerd. Daarbij is het Patriot-systeem toe aan een grote geplande modificatie die in Nederland moet gebeuren. Tevens zou een tweede verlenging een te zware wissel trekken op het al veelvuldig ingezette personeel.

Nederland steunt voortzetting van de NAVO-inspanningen om Turkije te beschermen. De dreiging van gewapende aanvallen vanaf Syrisch grondgebied is niet verdwenen. Doordat Nederland ruim voor vertrek laat weten niet te kunnen verlengen, kan de NAVO daar rekening mee houden. Op tal van andere terreinen blijft Nederland nauw met NAVO-bondgenoot Turkije samenwerken.

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...