Nederlandse ‘Afrin-spion’ op heterdaad betrapt en opgepakt door Turkse inlichtingendienst

Turks.nl Redactie

In Turkije is een Nederlandse spion op heterdaad betrapt en opgepakt door de Turkse inlichtingendienst. Er is een onderzoek naar hem ingesteld.

De inlichtingendienst volgde de spion A.Z. al een tijdje. Het zou gaan om een spion van de Militaire- Inlichtingen en Veiligheidsdienst van Nederland.

De man zou Turkije meerdere malen hebben betreden en verlaten met een diplomatiek paspoort. Volgens Turkse media was hij bezig met het verzamelen van informatie over ‘operatie Olijftak’ en was hij van plan nepnieuws de wereld in te brengen over dat Turkije IS zou steunen.

Beelden van de arrestatie zijn gedeeld in Turkse media. Hij werd op heterdaad betrapt.

https://twitter.com/FetoGercekler/status/978184830495182848

De man zou een tijdje in Afghanistan hebben gespioneerd en zou regelmatig bijeenkomen met mensen die Turkije zwart proberen te maken met propaganda. Het Nederlands consulaat in Istanbul zou hem hebben geholpen om werkzaamheden bij te wonen van de oppositie over Syrië. Hij zou bij die evenementen zichzelf hebben voorgedaan als een medewerker van het Nederlandse ministerie van Defensie.

Hij zou afgesproken hebben met mensen die informatie zouden kunnen geven over de antiterreurstrijd van Turkije in Syrië en IS-terroristen. Daarvoor zou hij huizen hebben gehuurd.

A.Z. zou hoge sommen geld hebben betaald aan spionnen. Om de hoge bedragen buiten de radar te houden, zou hij het geld hebben betaald onder het mom van projecten die dienen ter ondersteuning van de Syrische oppositie. Hij zou reizen met openbaar vervoer om te voorkomen dat hij zou worden gevolgd.

De spion zou een ‘jammer’ bij zich hebben om te voorkomen dat hij werd afgeluisterd. De Nederlander zou dagelijks neppe e-mailadressen maken en daarmee informatie doorspelen.

De Turkse inlichtingendienst heeft alle spionnenwerkzaamheden geregistreerd om te voorkomen dat A.Z. zich kan beroepen op de diplomatieke onschendbaarheid. Hij zou werkzaamheden verrichten die zijn bevoegdheid te boven gaan.

De Turkse autoriteiten willen nu weten met hoeveel mensen hij van het Syrische Vrije Leger hij heeft gesproken, welke wapens hij heeft gebruikt en wie de grote actoren zijn in Syrië.

  • Loading...