Nederlandse PKK-terrorist gedood

Turks.nl Redactie

De Nederlandse PKK-terrorist Sjoerd Heeger is gedood in Syrië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na een bericht van RTL Nieuws.

Over Heegers leeftijd bestaat nog enige onzekerheid, hij zou 23 of 24 jaar oud zijn geweest.

Heeger nam de Koerdische codenaam Baran Sason aan. Eerder volgde hij in Oekraïne training bij een militie die vecht tegen Russische separatisten.

https://www.facebook.com/craig.lang.503/posts/10215918648304667

Daar sprak hij begin vorig jaar met een verslaggever van de Amerikaanse krant The Washington Post. “Mijn moeder weet niet dat ik hier ben”, bekende hij. ,,Maar ze is het wel van me gewend dat ik af en toe verdwijn. Misschien stuur ik haar wel een foto van een handgranaat.”

In juni 2017 zei hij nog interesse te hebben voor het Derde Rijk, het ideaalbeeld van Hitler en het ‘pure’ Europa. “Turkije zal ons willen tegenhouden, maar wij trekken op”, aldus de terrorist.

Europeaanse PKK-terroristen

Naast Sjoerd werden nog eens twee terroristen gedood. Een terrorist uit Spanje en een terrorist uit Frankrijk, die drie weken geleden zich voegden bij YPG om te vechten tegen het Turkse leger in Afrin zijn gedood.

De twee waren onderdeel van een internationale groep die het Turkse leger zou bevechten. Tegen het Turkse leger vechten werd echter hun dood.

Het gaat om deze twee terroristen:

Olivier François Jean Le Clainche, 1977, Frankrijk
Samuel Prada Leon, 1993, Spanje

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS-terroristen.