Nergens in Europa zoveel orgaandonaties als in Bursa

Door | Algemeen

De ziekenhuizen in Bursa hebben het vaakst een orgaantransplantaties uitgevoerd ten opzichte van heel Europa.

Bursa levert het hoogste aantal lijken in orgaantransplantaties. Tevens leidt de stad in het aantal orgaantransplantatie-operaties in Turkije. In 2009 waren er 1.8 miljoen lijken voor 1 miljoen patiënten. Het aantal lijken steeg naar 22 miljoen in 2016.

Özcan Akan, hoofd van gezondheid in de provincie Bursa zegt het volgende over het succes: ”Velen aarzelden vanwege religieuze redenen. Het Turks presidium voor Religieuze Zaken publiceerde een ‘fatwa’ in 2012, dat een orgaantransplantatie religieus geoorloofd was. De medewerkers van de ziekenhuizen werden geïnstrueerd om dit aan iedereen te vertellen. Ook in moskeeën bepaalden imams dat de operaties niet in strijd waren met islamitische wetten.

Ook kregen nooddokters en medewerkers aan de 112-lijn een training over het proces. Er werden evenementen georganiseerd om mensen erover te informeren. Izmir volgde Bursa op met 10.8 miljoen lijken. Patiënten in Bursa hebben twee keer zoveel kans op een orgaandonatie dan in andere delen van Turkije.

 

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...