Nieuwe beelden Turkse wapenleveranties aan Syrië

De Turkse krant Cumhuriyet heeft donderdag nieuwe beelden gepubliceerd waaruit blijkt dat de Turkse geheime dienst wapens levert aan Syrië.
Turks.nl Redactie

De beelden zijn uit 2014, toen een vrachtwagen werd gestopt door de Turkse gendarmerie. Een interne politieke crisis volgde. De Turkse regering zegt dat de leveranties bedoeld zijn voor de Turkmenen in Syrië die vechten tegen de IS. Can Dundar, de journalist achter de artikelen in Cumhuriyet, wordt vervolgd. De nieuwe beelden die zijn gepubliceerd:

Wat voorafging
Op 19 januari 2014 kwam een anonieme tip binnen bij de gendarmerie in Adana over vrachtwagens die wapens zouden vervoeren naar Syrië. Hierop hield de gendarmerie de vrachtwagens aan, maar kon de vrachtwagens niet doorzoeken. Hüseyin Avni Coş, gouverneur van Adana, kwam namelijk achter de aanhouding en was direct ter plaatse. Hij verbood de gendarmerie de vrachtwagens te doorzoeken, omdat ze van de MİT (Turkse Geheime Dienst) zouden zijn. Kolonel Çokay gaf hier geen gehoor aan. Later ontstond een opstootje tussen de gendarmerie, de politie en leden van MİT. De gendarmerie arresteerde de MİT-leden, waarop de MİT-leden zouden hebben geschreeuwd: ‘Jullie zullen hier spijt van krijgen!’. Dit incident zou de boeken in gaan als een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de Turkse republiek.

34 van de 125 gendarmerie-soldaten die betrokken waren bij het incident werden aangehouden, waarvan tegen 13 gendarmerie-soldaten een levenslange gevangenisstraf werd geëist op beschuldiging van het openbaren van staatsgeheimen met politieke redenen of op grond van legerspionage. De tipgever werd opgespoord en gearresteerd. Eveneens werden onder andere de kolonel van de gendarmerie-eenheid, de oud-hoofdofficier van justitie van Adana en twee andere officieren van justitie gearresteerd. In mei 2014 beval de Turkse rechter een mediaverbod over het incident en de zaak. Tot op de dag van vandaag is de zaak nog volop bezig. Constant worden er mensen ontheven uit hun functie, of gearresteerd.

Reactie van de regering
De regering beweerde aanvankelijk dat de inhoud van de vrachtwagens staatsgeheim was. Kort daarna beweerde de regering, dat de vrachtwagens onderweg waren naar Turkmenen in Syrië om humanitaire hulp te bieden. Toenmalig premier Erdoğan beweerde dat de aanklager een mannetje was van Fetullah Gülen, leider van de cemaat-sekte en gezworen vijand van Erdoğan. Het zou een complot zijn van Gülen, om Erdoğan en zijn AK-Partij in een kwaad daglicht te stellen.

Oppositiepartij CHP beschuldigde de regering van liegen en beweerde dat de MİT-vrachtwagens wel degelijk wapens vervoerde. Rapporten werden getoond, die zouden bewijzen dat wapens onderweg waren naar extremistische groeperingen in Syrië.

Publicatie Cumhuriyet Bijna anderhalf jaar na het incident, vlak voor de parlementsverkiezingen, publiceerde krant ‘Cumhuriyet’ foto- en videomateriaal van het incident op de internetsite. Daarop is duidelijk te zien dat er wapens zijn in de MİT-vrachtwagens. De Turkse rechter beval het artikel te verwijderen. Algemeen directeur van Cumhuriyet, Can Fidan, werd beschuldigd van misdaden en spionage tegen staatsgeheimen. De eis luidt: tweemaal levenslang, waarvan een verzwaard en gevangenisstraf tot 42 jaar.

Premier Davutoğlu beweerde als reactie op de beelden, dat de wapens bestemd waren voor de Bayırbucak Turkmenen in Syrië. Een hoge commandant van de Bayırbucak Turkmenen, Beşar Molla, meldde dat het MİT-schandaal een complot is van Gülen. Zijn mensen zouden door het incident geen medicijnen hebben kunnen ontvangen en meldde dat ze achter de regering staan.

  • Loading...