Nieuws ‘verbod op kerst in Turkije’ compleet verzonnen

Turks.nl Redactie

Het nieuws over een verbod op kerst op een Duitse school in Turkije, dat ook in Nederland veel aandacht kreeg, is compleet verzonnen.

De berichten over het verbod worden tegengesproken door het bestuur van de school zelf. “Het is niet meer dan het verdraaien van de feiten met negatieve beeldvorming als doel,” zeggen zij in een uitgebreide persverklaring.

De beweringen zijn gebaseerd op de annulering van een jaarlijkse kerstviering door leraren en een deel van de leerlingen van de school. Deze werd, ondanks schriftelijke toestemming van het Turkse ministerie voor Onderwijs, afgelast door de initiatiefnemers zelf. Vervolgens werd dit door, aanvankelijk door de Duitse media, weerspiegeld als een verbod op kerst.

“Er is op geen wijze sprake van een verbod op het vrijheid van godsdienst,” voegt de school eraan toe. Zij vinden dat dit soort berichten de betrekkingen tussen Turkije en Duitsland diep schaadt.

De verklaring van de school werd onder andere gedeeld op twitter door Mustafa Yeneroğlu, een kamerlid van de regerende AK Partij. Hij reageerde in het Duits op de misleidende berichten van de media. Ook in Nederland werden de berichten klakkeloos overgenomen, onder andere door de NOS.