Nobelprijswinnaar: “Ik ben Turks en niks anders”

Door | Algemeen

Dat zijn de woorden van de Turkse Nobelprijswinnaar Aziz Sancar.

Huize Sancar werd om 05:00 gebeld: Aziz’s vrouw nam op en maakte hem vervolgens wakker met de mededeling dat hij een ‘belangrijk telefoontje’ heeft uit Stockholm. Eenmaal aan de lijn kreeg hij te horen dat hij Nobelprijs-winnaar is. Slaperig probeerde hij te bedanken.

Aziz verwachtte geen Nobelprijs voor scheikunde. Hij zegt dat hij voornamelijk onderzoek doet in de geneeskunde en daar een prijs voor had verwacht. Omdat de Nobelprijs voor geneeskunde al dagen eerder was uitgereikt, dacht hij dit jaar geen prijs meer te krijgen. “Het was een verrassing, maar ik wist dat ik het ooit zou krijgen,” zegt hij.

Turks
Aziz Sancar vindt het jammer dat er voortdurend wordt gespeculeerd over zijn afkomst. Dat gebeurt zowel in de mainstream media als op het internet. De BBC vroeg of hij Arabisch of ‘deels Turks’ was: “Dat vond ik respectloos. Ik spreek geen Arabisch of Koerdisch, ik ben Turks en niks anders,” is zijn antwoord.

Kanker
Het werk van Sancar is een belangrijke stap in de richting van betere kankerbestrijding. “Beschadiging in het DNA is de oorzaak van kanker. Wij hebben aangetoond hoe beschadigde DNA zichzelf herstelt. Medicijnen tegen kanker zorgen voor DNA-beschadiging terwijl zij kankercellen bestrijden. Met het onderzoek proberen wij de medicijnen effectiever te maken. Maar dit kost nog veel tijd.” aldus Aziz Sancar.

Na bekendmaking werd Sancar onder andere gebeld door de Turkse president en CHP-leider Kilicdaroglu. Op social media werd veel gespeculeerd over zijn afkomst: een deel meent dat hij Koerdisch is, terwijl anderen beweerden dat hij is geassimileerd en geen banden meer heeft met Turkije. 

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...