Noodtoestand Turkije weer verlengd met 3 maanden

Het voorstel van het kantoor van premier Binali Yıldırım om de noodtoestand voor de vierde keer met 3 maanden te verlengen is aangenomen door het parlement.

De noodtoestand werd op 21 juli 2016 uitgeroepen, enkele dagen nadat in het leger geïnfiltreerde leden van de FETÖ-sekte de macht probeerden over te nemen middels een militaire staatsgreep.

Loading...

De verlengde noodtoestand zal ingaan vanaf 19 juli 2017 om 01:00 uur plaatselijke tijd.

Einde noodtoestand

Enkele dagen terug liet president Erdoğan nog weten dat er nog lang geen einde zou komen aan de noodtoestand. “De noodtoestand zal eindigen als deze dingen – doelend op terreur – zal eindigen”, waren de woorden van de president.

Turkije wordt al sinds de jaren ’80 geteisterd door terreur van separatistische-, extreemlinkse- en extreemislamistischte bewegingen.

Misbruik noodtoestand

Dankzij de noodtoestand is het voor de president mogelijk om decreten uit te vaardigen. Daarmee kan de president wetten en besluiten uitvaardigen zonder tussenkomst van het parlement.

Hoewel de decreten bedoeld zijn om terreurbestrijding efficiënter te laten verlopen, gebruikt president Erdoğan deze bevoegdheid ook om besluiten uit te vaardigen die niets te maken hebben met de noodtoestand, zoals het sneller erkennen van buitenlandse echtscheidingsuitspraken.

Loading...
  • Loading...