Onderzoek: ‘74% van Syrische vluchtelingen wil Turkse nationaliteit’

Turks.nl Redactie

Een door de VN gesteund onderzoek naar Syrische vluchtelingen heeft opmerkelijke cijfers naar voren gebracht.

De Human Development Stichting onderzocht samen met het Istanbul Politiek Centrum de toegevoegde waarde van Syrische ondernemers in de Turkse economie. Het onderzoek is gesteund door de Verenigde Naties.

Het onderzoek werd gehouden in steden waar meer dan 79% van de Syrische vluchtelingen leven: Istanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa en Izmir. 1300 Syriërs zijn ondervraagd.

Volgens het onderzoek hebben 650.000 Syrische vluchtelingen werk in Turkije. Aangezien er grofweg 3,5 miljoen Syriërs leven in Turkije, komt dat neer op zo’n 31% werkenden onder de Syrische vluchtelingen in Turkije.

Officieel gezien zijn er enkel 20 duizend Syriërs met een werkvergunning. Daarnaast zijn er 8.100 ondernemingen in Turkije met buitenlands kapitaal. De overige Syriërs worden illegaal als goedkope kracht aan het werk gezet.

De koopkracht van de Syriërs in Turkije is onder de 2 dollar (per dag).

Toekomst in Turkije

52% van de ondervraagden ziet hun toekomst in Turkije. 74% wil de Turkse nationaliteit. Dit percentage stijgt naar 80% in de categorie van 15- tot 17-jarigen.

45% van de vluchtelingen geeft aan dat ze worden buitengesloten door het volk, omdat ze van Syrische afkomst zijn. 42% wil verhuizen naar een Europees land, zodra ze de mogelijkheid hebben daartoe.

De gemiddelde woonruimte van Syrische vluchtelingen is 6.2 kubieke meter.