Onderzoek naar jaarlijks verkoop 3 miljoen kilo varkensvlees in Turkije

Turks.nl Redactie

Parlementariër van de oppositiepartij CHP Turabi Kayan heeft een voorstel ingediend bij het parlement om de 3 miljoen kilo aan varkensvlees dat jaarlijks wordt verkocht in Turkije te onderzoeken.

Kayan is afgevaardigde van Kırklareli namens de oppositiepartij CHP. De parlementariër wil onderzoeken hoe het mogelijk is dat in een land waar 99% van de bevolking moslim is, jaarlijks 3 miljoen kilo aan varkensvlees wordt verkocht. Kayan wil weten aan wie het verkocht wordt en waar het vlees naar toe gaat.

Volgens Kayan zijn er verdenkingen dat het vlees van varkensboerderijen vandaan komt. “Er wordt beweerd dat in ons land 3 miljoen kilo aan varkensvlees op verschillene manieren in de markt wordt gebracht”, zegt de parlementariër.

“Is het logisch dat in een land waar 99% van de bevolking moslim is, jaarlijks 3 miljoen kilo aan varkensvles wordt geproduceerd en verkocht?”, vraagt hij aan de minister van Voeding, Landbouw en Veeteelt.

Canan Kaftancıoğlu

Vorige maand kwam de oppositiepartij CHP onder vuur te staan na de benoeming van Canan Kaftancıoğlu als voorzitter van de partij-afdeling in Istanbul. Een van de kritiekpunten was een foto van haar echtgenoot op social media. Onder de foto schreef hij ‘7 minuten geleden was er 1/4 van een varken op dit bord’.

Veel Turken vonden het niet kunnen dat de echtgenoot van de ‘Istanbul-voorzitter’ van de grootste oppositiepartij CHP publiekelijk varkensvlees at. Zelf ontkende ze de aantijgingen. Haar echtgenoot zou het niet gegeten hebben. Dat zou te zien zijn aan het feit dat het mes en vork aan de andere kant van het bord zaten.