Onrust Istanbul: Misverstanden en feiten

Sinds de start van de betogingen op en rond het Taksim-plein in Istanbul zijn veel misverstanden over wat er allemaal precies gebeurt. Hierbij een opsomming van de misverstanden en de feiten.
Turks.nl Redactie

1 – Misverstand: Mensen mogen niet protesteren / overheid houdt betogers tegen
De gouverneur van Istanbul heeft bepaald dat er geen politie-ingrijpen zal plaatsvinden op het Taksim-plein, wat het centrum is van de betogingen. Mensen die daarbuiten willen protesteren, zoals groepen die willen marcheren naar een kantoor van de premier, worden echter wél tegengehouden.

2 – Misverstand: De politie gebruikt echte kogels
De Turkse politie grijpt op afstand in door het inzetten van traangas, pepperspray en waterkanonnen. Van tevoren wordt er vele malen gewaarschuwd door de politie om mensen terug te trekken, maar als betogers stenen blijven gooien, wordt er ingegrepen. Gebaseerd op live-beelden van maandag.

3 – Misverstand: De politie zet ‘Agent Orange’ / chemische wapens in
Turkije is een sterke nalever van internationale wetgevingen betreft wapens en middelen die worden ingezet bij conflicten. Agent Orange en/of chemische wapens zitten niet in de inventaris van de Turkse politie. De Turkse politie maakte gebruik van oranjekleurig traangas, en werd door Turken mede door de kleur benaamd als ‘Portakal Gazi’ (sinaasappel-gas). Er werd onterecht verwezen naar de beruchte ‘Agent Orange‘.

4 – Misverstand: Erdogan is een dictator
Anders dan de dictators in Egypte, Libie etc., is Turkije een land waar eerlijke verkiezingen worden gehouden. Premier Erdogan is drie keer achter elkaar gekozen als premier van Turkije, elke keer met meer volkssteun. Wel is er angst dat Erdogan zijn macht zou willen vergroten omdat hij een Presidentieel Systeem wil invoeren in het land zoals in de Verenigde Staten. Op dit moment wordt Turkije bestuurd door middel van een Parlementaire Republiek.

5 – Misverstand: Alcohol is verboden in Turkije
Er is geen verbod op alcohol, maar een beperking op het verkopen van alcoholische dranken. Zo is het verkoop in supermarkten/bierwinkels tussen 22:00 en 06:00 niet meer toegestaan. In horeca en andere toeristische centra geldt deze regel niet. In tankstations en rustplaatsen langs snelwegen, is alcoholverkoop volledig verboden. Wel heeft dit nodige kritiek en irritatie opgeleverd, ook onder mensen die nu aan het protesteren zijn. Lees hier uitgebreid over op een eerder gepubliceerde artikel op Turks.nl.

6 – Misverstand: Zoenen op straat is verboden
Op sommige nieuwssites is verschenen dat zoenen op straat verboden zou worden in Turkije. Er is een éénmalig oeproep gedaan op een metrostation in de hoofdstad luidend: ‘Beste reizigers, handel a.u.b. binnen morele wetten’. Dit nadat medewerkers op veiligheidscameras zagen dat een koppel volgens hun ‘onfatsoenlijke handelingen’ zouden verrichten. Lees hier meer over op een eerder verschenen artikel op Turks.nl.

7 – Misverstand: Er is een volksopstand in Turkije
We kunnen niet spreken van een ‘volksopstand’ zoals in landen waar een zogenoemde ‘Arabische Lente’ op gang is gekomen. Dit omdat Turkije een parlementaire democratie is en niet wordt bestuurd als met dictatuur. De reacties op de demonstraties -zowel op straat als op social media- zijn zeer gemengd. Bekijk de uitzending van NOS-correspondent Bram Vermeulen hierover.

8 – Misverstand: Er zijn veel doden gevallen door politiegeweld
Er zijn in totaal 3 doden gevallen sinds het begin van de demonstraties. Waarvan een politieagent en twee demonstranten. De eerste dode viel bij een verkeersongeluk, waarbij een auto reed op een groep demonstranten. De tweede dode, Abdullah Comert, viel in Antakya. Bij autopsy bleek dat er geen sprake was van een kogelwond. Een politieagent kwam om het leven nadat hij viel van een viaduct.

9 – Misverstand: Erdogan wil Taksim omvormen tot moskee
Er zijn al langer plannen om naast het Taksim-plein een moskee te bouwen, omdat er -volgens de regering- geen moskee beschikbaar is in de buurt waar mensen terechtkunnen in het drukke centrum. Deze gaat niet op het plein gebouwd worden, maar achter een gebouw aan de westkant van Taksim waar zich op dit moment een parkeerplaats bevindt. Het wordt niet alleen een moskee, maar ook een religie-museum met o.a. godsdiensten als Islam, Christendom en Jodendom. Zie hier foto’s & locatie van dit project.

10 – Misverstand: Taksim wordt groot winkelcentrum
Het grootste project op het Taksim-plein is de zogenaamde ‘Topcu Kislasi’, vertaald als Artillerie-barakken. De originele Topcu Kislasi was gebouwd in 1780, maar werd gesloopt in 1940. Op dezelfde plek werd een park aangelegd genaamd ‘Gezi Parki’ (wandelingspark). Deze bevindt zich aan de noord-oostkant van het Taksim-monument. Erdogan wil deze opnieuw bouwen met precies dezelfde architectuur als stadsmuseum, hotel en plaatsen voor winkels. Milieuactivisten startten een occupy-protest omdat zij niet willen dat de bomen worden gekapt. Zij willen graag dat het park behouden wordt zoals het nu is.
Afbeelding van originele Topcu Kislasi
Huidige situatie, Gezi Parki
– Plan van Erdogan, met meer groen, volgens de premier

11 – Misverstand: Internettoegang / dataverkeer wordt beperkt
Eén van de geruchten die in de loop was op twitter, is dat de regering aan Turkcell gevraagd zou hebben om dataverkeer in Istanbul te blokkeren. Turkcell is de grootste provider van Turkije. Zij hebben de geruchten verworpen op hun officiële twitter-pagina.

© Turks.nl