Onzekerheid over toestand ontvoerde parlementslid

Er is nog grote onzekerheid over de toestand van Huseyin Aygun, het CHP-parlementslid die is ontvoerd door de PKK. Enkele mediaorganen spraken van een vrijlating, echter is dit niet bevestigd.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

President Abdullah Gul zei tijdens een persconferentie dat de actie een aanval is op de nationale vrijheid. “Een parlementslid vertegenwoordigt het hele land, dit is een belangrijke gebeurtenis. Het is goed om te zien dat alle politieke partijen solidair zijn over het incident.”

BDP
De pro-Koerdische partij BDP vindt het ontvoeren van een parlementslid ‘onacceptabel’ en zegt in actie te willen komen voor een vrijlating indien dat nodig is. In 2011 kwam de partij in actie voor vrijlating 8 door PKK ontvoerde militairen, maar later bleek dat dit een opgezet scenario was voor partij- en terreurpropaganda.

Ak Partij & CHP
Premier Erdogan heeft een telefoongesprek gehad met Kemal Kilicdaroglu, de voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP). Hij heeft gezegd dat hij de actie verafschuwt, en dat alle veiligheidsdiensten en andere instellingen de ontwikkelingen van dichtbij volgen.

PKK
De terreurorganisatie PKK heeft via een propagandasite laten weten dat Aygun is ‘aangehouden voor ondervraging’ en dat hij binnenkort wordt vrijgelaten.

Reden
Aygun, die zelf ook een Koerd is, staat bekend als iemand die zich inzet voor vrede, en is ook lid van de mensenrechtencommissie in het Turkse parlement. Hij zei in vele interviews dat de BDP en PKK geen vrede willen, en achter de Turkse strijdkrachten staat tegen de terreurorganisatie.

© Turks.nl

  • Loading...