Ook hoofdredacteur staatsnieuwszender TRT ontslagen

Door | Algemeen

Dat meldt de Turkse krant Hürriyet.

Eerder verklaarde premier Erdogan oorlog tegen ‘degenen die een staat binnen de staat willen vormen’. Erdogan vertelde daarbij niet over wie het gaat, maar analisten zijn het er over eens dat het gaat om de Gülenbeweging, die geiïnfiltreerd zou zijn in vele overheidsinstellingen. 

Ahmet Böken was sinds 2010 de hoofdredacteur van de TRT Haber, de nieuwszender van de staatstelevisie TRT. Daarvoor was hij de hoofdredacteur van Samanyolu Haber wat een zender is dat wordt beheerd door de Gülenbeweging.

De ontslagen komen na arrestaties omtrent een corruptieschandaal, waarbij mogelijk ook zonen van 3 ministers bij betrokken zijn. De regering steunt de operaties, maar vindt de timing ervan opmerkelijk. Als argument daarbij wordt gebruikt dat het onderzoek eigenlijk al 6 maanden gedezen was afgerond. Dat de arrestaties nu pas plaatsvinden, ligt volgens analisten aan de spanningen tussen de Gülenbeweging en de regering betreft voorbereidingsscholen. De regering dreigt deze scholen te sluiten, wat een belangrijk bron van inkomsten en aanhang is voor de beweging. De beweging zou ook veel aanhang hebben in het politieapparaat en het rechtssysteem.

© Turks.nl 

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...

#MeToo in Turkije: Bekende Turkse acteur geboycot door regisseurs en producers

De #MeToo-bekentenissen zijn overgewaaid naar Turkije. De...

Beroemde Turkse acteurs in Amsterdam

De bekende acteurs Aslı Enver, Sarp Akkaya en Güven...

Turkse universiteit organiseert gratis boottour in Nederland

De Turkse Istanbul Aydın Universiteit organiseert op 23...