Operatie Olijftak bereikt subdistrict Afrin

Turks.nl Redactie

Milities van het Vrije Syrische Leger zijn met steun van de Turkse Strijdkrachten het subdistrict Afrin binnengekomen.

50 dagen nadat het Turkse leger begon met de militaire operatie in het district Afrin, is het subdistrict Afrin bereikt. Vrijdag werden veel dorpen veroverd op YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.

De op een na grootste stad in Afrin, Jindires, werd donderdag al veroverd binnen enkele uren, nadat de troepen de stad binnenvielen.

Vrijdag werden meerdere dorpen veroverd nabij de stad Afrin en werden zelfs dorpen in het subdistrict Afrin veroverd.

Vanuit gebieden in handen van het Vrije Syrische Leger (VSL) is op een foto de stad Afrin duidelijk te zien. Ze staan namelijk op enkele kilometers afstand van de stad.

Stad Afrin

Wat is ‘Afrin’?

Afrin is een district van de Syrische provincie Aleppo. Sinds 2012 staat het district onder controle van YPG, de Syrische tak van de terroristische PKK.

Het district Afrin bestaat uit 7 subdistricten. De subdistricten Bülbül, Jindires, Shayk al-Hadid, Rajo en Sharran staan inmiddels onder controle van het Vrije Syrische Leger en de Turkse Strijdkrachten.

De subdistricten Afrin en Mabtali staan nog altijd onder controle van de YPG. De stad Afrin, de grootste stad en centrum van het district, ligt in het gelijknamige subdistrict, die nu voor een klein deel in handen is van het VSL en de Turkse Strijdkrachten.

De Turkse Rode Halve Maan is inmiddels Afrin binnengereden om hulp te verlenen aan de bevolking.

De belegering van de stad Afrin zal naar verwachting de komende dagen beginnen.

De meest recente situatie van Afrin:

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.