Jong koppel opgepakt om dragen ‘HERO-shirt’

Turks.nl Redactie

De 22-jarige Çişem G. en Esen E. zijn opgepakt in Antalya, vanwege het dragen van een ‘HERO-shirt’.

De politie kreeg een tip over het koppel dat de shirts droeg en ging er meteen achteraan. Het stel liep hand in hand op de campus van de Akdeniz Universiteit, toen ze opgepakt werden.

Loading...

Over hun ‘misdaad’ zeggen ze: “We wisten niet dat het shirt verboden was. We hebben het van een winkel in Antalya gekocht.”

https://twitter.com/onryogurtcuoglu/status/888710108276035584

HERO-shirt

Wettelijk is het ‘HERO-shirt’ niet verboden. Toch wordt zowat iedereen die het shirt draagt, opgepakt.

Loading...

Zo werd een student van de Ankara Universiteit opgepakt die met het shirt naar school ging. “Ik droeg het, omdat ik nieuwsgierig was naar hoe een gevangenis er uit ziet”, zei de student.

Enkele dagen eerder werden er in meerdere steden mensen opgepakt voor het dragen van het shirt. Eén daarvan werd zelfs gearresteerd.

FETÖ

Het shirt zorgde voor de nodige ophef, toen een gevangen couppleger in het shirt naar de rechtbank werd begeleid. De betreffende couppleger zat in het team dat tijdens de couppoging de president wilde doden.

Loading...

Daarmee zou hij provoceren, door te beweren dat hij een held was, omdat hij in opdracht van sekteleider Gülen de democratisch gekozen Turkse president wilde doden.

Nadat foto’s ervan de media in kwamen, besloot het ministerie om coupverdachten in één enkele kledij te laten komen naar de rechtbank. Over het dragen van het shirt in het openbaar is niets gezegd. Tóch zorgt het dragen van het shirt al snel voor een dagje op het politiebureau.

 

  • Loading...