Ophef in Turkije om moskee midden op de snelweg

Turks.nl Redactie

In Turkije is ophef ontstaan om een nieuwgebouwde moskee in Ortahisar, Trabzon. De moskee is gebouwd op de middenberm van de snelweg aan de kust van de stad.

Hoewel er een voetgangersbrug is gebouwd om de moskee te bereiken, denken omwonenden dat ze de moskee moeilijk zullen kunnen bereiken.

Sloop

De moskee stond aanvankelijk in de wijk Beşirli. De omgeving van de moskee werd echter gesloopt om plaats te maken voor een snelweg. De moskee zelf werd ook gesloopt, maar er werd besloten om op dezelfde locatie een nieuwe moskee te bouwen.

De bouw is nog in volle gang bezig, maar velen vragen zich nu al af hoe men bij de moskee gaat komen. De voetgangersbruggen zouden een enorme omweg zijn naar de moskee, waardoor moskeegangers vermoedelijk tussen de auto’s door naar de middenberm zullen rennen.

“Het gaat om een afstand van 10 meter, die nu 100 meter zal worden door de voetgangersbruggen. De ouderen kunnen die afstand niet makkelijk afleggen”, zegt een buurtbewoner.

De stichting die achter de bouw van de moskee zit is het niet eens met de kritiek: “De moskee staat aan het begin van de stad. Als men onze stad binnenkomt, zullen ze zien dat dit een islamitische stad is.” Voor de ouderen heeft hij ook een oplossing: “Ze kunnen met de auto komen, de meeste ouderen in de buurt hebben ook een auto.”