Ophef om ‘New Turkey’ op wisselkoersbord vliegveld

Het bord met wisselkoersen op Edinburg Airport heeft gezorgd voor ophef in Turkije.
Esra Altun

Een Turkse man stond eergisteren op het vliegveld van de hoofdstad van Schotland om naar Londen te reizen. Het viel hem op dat op het bord met de wisselkoersen ‘Nieuwe Turkije’ stond in plaats van gewoon ‘Turkije’. De namen van de andere landen bleven gelijk.

Hij maakte er een foto van en plaatste dit op social media, wat leidde tot een controverse. De foto zorgde voor vele reacties en opmerkingen van Facebookers en Twitteraars. Ook op de website van het bedrijf die de borden beheert staat hetzelfde vermeld:

Schermafbeelding 2014-12-11 om 15.43.55

Een deel denkt dat ‘New’ staat voor de Nieuwe Turkse Lira dat in 2005 werd geïntroduceerd. Het woord ‘nieuwe’ wordt sinds 2008 officieel niet meer vermeld wanneer er wordt gesproken over de Lira. Toch zou ‘Nieuwe’ vooralsnog na het streepje voor ‘Lira’ moeten staan. Het is nog onduidelik waarom en hoe dit is gebeurd.

Als gevolg van vele reacties heeft de maker van de foto de Turkish Airlines-office in de luchthaven gevraagd om het aan te passen. Een deel denkt namelijk dat het een verwijzing is naar de politieke agenda van president Recep Tayyip Erdogan.

Nieuwe Turkije
De term ‘Nieuwe Turkije’ is de benaming van de visie Recep Tayyip Erdogan voor zijn presidentiële periode. Het Nieuwe Turkije houdt volgens hem in’ een democratische bestuur, stijgende welvaart, verstedelijking en internationale betrekkingen. De president gebruikt deze term vaak wanneer hij spreekt over Turkije.