Ophef om vrijgelaten terroristen

Door | Algemeen

Ze kwamen dinsdag vrij nadat een nieuwe wet van kracht was geworden, die de duur van een voorarrest beperkt.

De achttien Hizbullahstrijders zaten al vast zonder veroordeling sinds 2000. Ook enkele PKK-leden kwamen vrij, evenals enkele ‘gewone’ criminelen. Niet iedereen is het eens met de vrijlating van mannen die tot levenslang veroordeeld hadden kunnen worden, zo schrijven verschillende Turkse kranten woensdag.

De nieuwe wet is bedoeld om de juridische praktijk meer in lijn brengen met de regels over voorarrest die gelden in de Europese Unie. De rechtsgang in Turkije is echter zeer traag, waardoor de nieuwe wet ertoe leidt dat zware criminelen veel eerder vrijkomen dan wanneer ze veroordeeld zouden zijn. En dat zet kwaad bloed, zeker nu de Turkse tv beelden laat zien van opgetogen vrijgelaten Hizbullahstrijders. De Turkse terroristische groep Hizbullah heeft overigens niets te maken met de Libanese beweging Hezbollah.

In de Turkse politiek wordt in het algemeen instemmend gereageerd op de nieuwe wet. Ook de oppositie erkent dat voorarrest tot tien jaar niet rechtvaardig is. Kritiek van juristen en mensenrechtenorganisaties is er ook. De wet zou niet ver genoeg gaan. De maximale duur van het voorarrest mag in sommige gevallen toch nog altijd vijf tot tien jaar zijn, meldt telegraaf.nl.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...