Ophef om vrijgelaten terroristen

In Turkije is opschudding ontstaan over de vrijlating van gevangenen die in voorarrest zaten wegens betrokkenheid bij aanslagen van de Turkse terroristische groep Hizbullah.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Ze kwamen dinsdag vrij nadat een nieuwe wet van kracht was geworden, die de duur van een voorarrest beperkt.

De achttien Hizbullahstrijders zaten al vast zonder veroordeling sinds 2000. Ook enkele PKK-leden kwamen vrij, evenals enkele ‘gewone’ criminelen. Niet iedereen is het eens met de vrijlating van mannen die tot levenslang veroordeeld hadden kunnen worden, zo schrijven verschillende Turkse kranten woensdag.

De nieuwe wet is bedoeld om de juridische praktijk meer in lijn brengen met de regels over voorarrest die gelden in de Europese Unie. De rechtsgang in Turkije is echter zeer traag, waardoor de nieuwe wet ertoe leidt dat zware criminelen veel eerder vrijkomen dan wanneer ze veroordeeld zouden zijn. En dat zet kwaad bloed, zeker nu de Turkse tv beelden laat zien van opgetogen vrijgelaten Hizbullahstrijders. De Turkse terroristische groep Hizbullah heeft overigens niets te maken met de Libanese beweging Hezbollah.

In de Turkse politiek wordt in het algemeen instemmend gereageerd op de nieuwe wet. Ook de oppositie erkent dat voorarrest tot tien jaar niet rechtvaardig is. Kritiek van juristen en mensenrechtenorganisaties is er ook. De wet zou niet ver genoeg gaan. De maximale duur van het voorarrest mag in sommige gevallen toch nog altijd vijf tot tien jaar zijn, meldt telegraaf.nl.

  • Loading...