Ophef over Turks elektriciteit in Grieks-Cyprus

Door | Algemeen

Zelfs de artsbisschop noemt de Turkse elektriciteit ‘onrein’, en wilt het niet in kerken.

Door een explosie vorige week is de grootste elektriciteitscentrale van het land uitgeschakeld, met een grootschalig stroomuitval als gevolg.

De uitval heeft het noodzakelijk gemaakt dat het Griekse deel om stroom moet vragen van het Noordelijke Turkse deel, wat voor een politieke crisis heeft gezorgd. De Grieks-Cypriotische oppositie vindt een energiecontract ‘schandelijk’, en eist dat de regering aftreedt.

Erkenning
Volgens de oppositie zou een energiecontract betekenen dat het Turkse deel officieel wordt erkend. Op dit moment wordt het Noordelijke Turkse deel alleen nog erkend door Turkije.

President Christofias zegt dat Grieks-Cyprus gedwongen is om energie te transporteren, maar volgens peilingen neemt het vertrouwen in hem steeds verder af: 71% van het volk wilt hem niet meer aan hoofd van het land.

Turkije
Volgens de Turkse minister van energie heeft een energielevering niks te maken met politieke of economische belangen. “Het Griekse deel heeft gevraagd om hulp, en wij bieden die. Op dit moment wordt 40 tot 50 megawatt aan stroom geleverd” voegt hij er aan toe.

De schade loopt op tot 3 miljard euro, wat een grote dreun is voor de economie van Grieks-Cyprus die veel last heeft van de globale crisis.

© Turks.nl

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...