Opheldering over vrijlating Saban B. gevraagd

De Turkse minister van justitie moet opheldering geven nu vrouwenhandelaar Saban B. wordt vrijgelaten.
Turks.nl Redactie

De Turkse delegatie van de Raad van Europa gaat daar om vragen, laat Pieter Omtzigt weten. Hij is voor het CDA lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.

Omtzigt had in de raad vragen gesteld over de vrijlating. Hij vroeg de leden of zij de Turkse autoriteiten willen vragen B. weer op te sluiten. Ook wil Omtzigt van de leden weten of zij ook vinden dat er nog veel te verbeteren valt in de justitiële samenwerking tussen Nederland en Turkije.

Dinsdag werd bekend dat de uit Nederland gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. de gevangenis in Turkije mag verlaten voor een borgsom van zestienduizend euro.

In Turkije wordt B. verdacht van afpersing en witwaspraktijken. Hij werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. In de bekende badplaats runde hij na zijn vlucht uit Nederland een discotheek.

De Turks-Duitse 39-jarige vrouwenhandelaar nam in september tijdens een onbegeleid verlof de benen. Hij was in 2008 veroordeeld tot 7,5 jaar cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland.

De Raad van Europa staat overigens los van de Europese Unie. Hij is in 1949 opgericht om de Europese eenheid te bevorderen en is toegankelijk voor alle landen in Europa waar de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

Novum

  • Loading...