Oppositiekrant Cumhuriyet overgenomen door ultranationalistische Kemalisten

Turks.nl Redactie

De oppositiekrant Cumhuriyet ondergaat een grote verandering. Zowat alle bekende journalisten van de krant zijn ontslagen of hebben zelf ontslag genomen na een overname door Kemalisten, oftewel felle aanhangers van Mustafa Kemal Atatürk, geestelijk vader van de krant en de stichter van de republiek Turkije.

Journalisten van de krant zijn de afgelopen jaren vaak vervolgd vanwege beschuldigingen van steun aan terroristische organisaties. De krant is de grootste felle oppositiekrant, samen met Sözcü, de op twee na meest gelezen krant van Turkije.

Loading...

De krant werd door critici beschuldigd van het afwijken van het gedachtegoed van Atatürk. Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van de krant, werd vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen en vluchtte naar het buitenland.

Nu lijkt de krant radicaal te veranderen. Ultranationalistische aanhangers van Atatürk hebben het bestuur van Stichting Cumhuriyet in handen gekregen. Die stichting is de eigenaar van de krant en bepaald het beleid. Het nieuwe bestuur verklaarde terug te zullen keren naar het gedachtegoed van Atatürk.

Loading...

De bekende journalist Uğur Dündar noemde de verandering “een herovering van de krant (door Kemalisten)”.

Na de bestuursverandering lieten journalisten massaal weten te vertrekken bij de krant, terwijl anderen ontslagen zijn. Hun functies zijn toegewezen aan kemalistische journalisten, gelieerd aan de links-nationalistische politieke partij Vatan Partisi.

 

Loading...

 

  • Loading...