Oud president Turgut Özal mogelijk vermoord

Eerder waren al twijfels over of president Özal wel een natuurlijke dood heeft geleden in 1993, maar met het recente rapport van de Turkse raad van commissarissen blijkt dat er serieuze aanwijzingen zijn dat het mogelijk gaat om moord en eist een onderzoek.
Turks.nl Redactie

De Turkse media is rep en roer over het rapport. Onder andere wordt er verteld over de fouten die gemaakt zijn nadat de gezondheidstoestand van Özal op de dag van zijn dood verslechterde. Zo was er geen ambulance gereed bij de ambtswoning van de president wat normaalgesproken verplicht is. Özal werd met een simpel ambulance vervoerd naar een normale ziekenhuis terwijl hij moest behandeld worden door de militaire medische academie (GATA).

Een ander punt dat lijdt tot twijfels is dat er geen autopsy heeft plaatsgevonden terwijl dit genoodzaakt is door de Turkse wetten. Er was wel bloed afgenomen voor onderzoek, echter werd er beweerd dat een stagair deze ‘per ongeluk op de grond heeft laten vallen’.

Nabestaanden claimen dat hij is vergiftigd, een mogelijk vergif in zijn frisdrank die hij een dag voor zijn dood heeft aangeboden gekregen zou het oorzaak zijn. De raad van commissarissen wil alsnog dat de doodsoorzaak van Özal wordt onderzocht; dit moet gebeuren door het openen van zijn graf. Wanneer het onderzoek plaatsvindt is nog onbekend.

Turgut Özal was van 1983 tot 1989 premier, en van ’89 tot zijn dood president van Turkije. Hij staat bekend om zijn sterke politieke beleid en zijn warme band met het volk wat hem erg geliefd maakte. In 1993 werden vele politici en legerofficieren die goede banden hadden met de president vermoord. Özal streefde voor een Turkse unie met alle Turkse landen, en wilde Noord-Irak mogelijk binnenvallen tot aan Mosul en Karkuk om de PKK definitief te stoppen. Mogelijk hebben deze plannen tot zijn einde gezorgd.

© Turks.nl

  • Loading...