Ovacık: Het enige stukje communisme in Turkije

Mehmet Maçoğlu is mogelijk de enige burgemeester die al zijn verkiezingsbloften nakomt. Daarnaast is hij burgemeester van de eerste en enige stad dat heeft gekozen voor een communistische burgervader.
Turks.nl Redactie
Total
3
Shares

De politieke agenda van Turkije rond de lokale verkiezingen op 30 maart was overvol. Toch wist Ovacık het nieuws te halen als enige stad waar de Turkse Communiste partij TKP wist te winnen.

Vlak na zijn winst heeft burgemeester Mehmet al zijn beloften nagekomen. Hieronder meer details over Ovacık en het nieuwe bestuur:

1. ‘Ovacık’ betekent letterlijk ‘Kleine Vlakte’. Het stadje met 6.550 inwoners heeft zijn naam te danken aan de vlakten langs het Munzur-gebergte. 
munzur-ovacik-vadisi

2. De inwoners houden zich voornamelijk bezig met landbouw en bijenteelt. 

3. Waarom werd Ovacık opeens zo bekend? Doordat een communistische partij voor het eerst een zege boekt in Turkije. Mehmet Maçoğlu van de TKP is sinds 30 maart burgemeester van Ovacık.
munzur-komunist-party

4. Hij rijdt nooit in de officiële auto van de gemeente. Hij heeft het volgetankt voor 300 Lira en is er maar drie keer in gestapt. Hij gebruikt zijn privéauto indien hij moet reizen.
fatih-mehmet-macoglu

5. De eerste kamer na het betreden van het gemeentehuis is zijn eigen kantoor. Dus geen secretaris, receptie of wat anders. Je kunt de burgemeester direct aanspreken als je ergens mee zit.
fatih-mehmet-macoglu7

6. Een typisch Turks koffiehuisje? Neehoor, hier hebben we ‘Cuba Cafe’. Dat lijkt ons geen toeval.
kuba-kafe-ovacik-

7. Gaat er iets veranderen in de Ovacık? Mehmet roept de inwoners bij elkaar en gaat erover discussieren. Besluiten over de toekomst van het stadje worden met zijn allen genomen.
fatih-mehmet-macoglu9

8. Het openbaar vervoer is gratis. Wel hebben bussen een spaarpotje waar reizigers vrijwillig een kleine bijdrage in kunnen gooien.
fatih-mehmet-macoglu5

9. Water kost slechts 0,50 lira per kubieke meter. Dat is slechts 17 eurocent. In Nederland kost een kubieke meter water zo’n €1,66 (Amsterdam). De gemeente had graag gewild om water gratis beschikbaar te stellen. Helaas is dat wettelijk niet mogelijk in Turkije.
munzur-tunceli-nehir

10. Ovacık kent geen vuilnismannen. Afval wordt opgeruimd door de inwoners zelf.
fatih-mehmet-macoglu4

11. Last but not least: De studenten die naar Cuba zullen reizen voor studie (gesponsord door de communistische partij TKP) zullen voortaan gekozen worden uit Ovacık.
ovacik-kuba

  • Loading...