Ovacık: Het enige stukje communisme in Turkije

Door | Algemeen

De politieke agenda van Turkije rond de lokale verkiezingen op 30 maart was overvol. Toch wist Ovacık het nieuws te halen als enige stad waar de Turkse Communiste partij TKP wist te winnen.

Vlak na zijn winst heeft burgemeester Mehmet al zijn beloften nagekomen. Hieronder meer details over Ovacık en het nieuwe bestuur:

1. ‘Ovacık’ betekent letterlijk ‘Kleine Vlakte’. Het stadje met 6.550 inwoners heeft zijn naam te danken aan de vlakten langs het Munzur-gebergte. 
munzur-ovacik-vadisi

2. De inwoners houden zich voornamelijk bezig met landbouw en bijenteelt. 

3. Waarom werd Ovacık opeens zo bekend? Doordat een communistische partij voor het eerst een zege boekt in Turkije. Mehmet Maçoğlu van de TKP is sinds 30 maart burgemeester van Ovacık.
munzur-komunist-party

4. Hij rijdt nooit in de officiële auto van de gemeente. Hij heeft het volgetankt voor 300 Lira en is er maar drie keer in gestapt. Hij gebruikt zijn privéauto indien hij moet reizen.
fatih-mehmet-macoglu

5. De eerste kamer na het betreden van het gemeentehuis is zijn eigen kantoor. Dus geen secretaris, receptie of wat anders. Je kunt de burgemeester direct aanspreken als je ergens mee zit.
fatih-mehmet-macoglu7

6. Een typisch Turks koffiehuisje? Neehoor, hier hebben we ‘Cuba Cafe’. Dat lijkt ons geen toeval.
kuba-kafe-ovacik-

7. Gaat er iets veranderen in de Ovacık? Mehmet roept de inwoners bij elkaar en gaat erover discussieren. Besluiten over de toekomst van het stadje worden met zijn allen genomen.
fatih-mehmet-macoglu9

8. Het openbaar vervoer is gratis. Wel hebben bussen een spaarpotje waar reizigers vrijwillig een kleine bijdrage in kunnen gooien.
fatih-mehmet-macoglu5

9. Water kost slechts 0,50 lira per kubieke meter. Dat is slechts 17 eurocent. In Nederland kost een kubieke meter water zo’n €1,66 (Amsterdam). De gemeente had graag gewild om water gratis beschikbaar te stellen. Helaas is dat wettelijk niet mogelijk in Turkije.
munzur-tunceli-nehir

10. Ovacık kent geen vuilnismannen. Afval wordt opgeruimd door de inwoners zelf.
fatih-mehmet-macoglu4

11. Last but not least: De studenten die naar Cuba zullen reizen voor studie (gesponsord door de communistische partij TKP) zullen voortaan gekozen worden uit Ovacık.
ovacik-kuba

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...