Overheid legt beslag op Gülen-krant Zaman

Een rechtbank in Turkije heeft een curator aangewezen om het beheer te voeren over de Turkse Zaman-krant.
Turks.nl Redactie

De krant Zaman staat bekend als de belangrijkste media-orgaan van de Gülenbeweging in het land. Het aanstellen van de curator is het gevolg van de spanningen tussen de regeringspartij en de Gülenisten. Al eerder werd beslag gelegd op bedrijven, een bank en kleinere media-organen die werden bestuurd door leden van de beweging. Zo’n honderd mensen hebben zich verzameld voor de redactie van Zaman om de demonstreren, te zien via de onderstaande livestream:

Gülen
De Gülenbeweging was zeer invloedrijk in Turkije totdat zij ruzie kregen met de regerende AK Partij. Zo waren Gülenisten actief in belangrijke overheidsfuncties en hadden zo goed als de volledige macht over de politiekorps. Daarom werd de Turkse politie zelfs jarenlang ‘Het leger van de imam’ genoemd, doelend op islamprediker Fethullah Gülen. Ook hadden veel officiers en rechters nauwe banden met ze, wat hun zo goed als een monopolie gaf in het Turkse rechtssysteem. Dat werd toen gesteund en verdedigd door de regering, zeggen critici.

Ergenekon
Verder wordt de beweging ervan verdacht om honderden legerofficieren op te sluiten met valse beschuldigingen. Na een jarenlange rechtsprocedure is gebleken dat veel bewijsmateriaal in de ‘Ergenekon-zaak’ is gemanipuleerd. Ook in de Balyoz-zaak bleek hetzelfde het geval. De verdachten, die vast zaten sinds 2007, werden vrijgelaten. Met de zaken Balyoz en Ergenekon zou de beweging macht willen krijgen in het Turkse leger door hun eigen tegenstanders weg te werken.

Journalisten
Veel schrijvers en journalisten waren ook het slachtoffer van vergelijkbare praktijken. Zo werden schrijvers Nedim Şener en Ahmet Şık gearresteerd toen ze felle kritiek uitten tegen de Gülenisten. Vlak voordat Şık een kritische boek wilde publiceren over de beweging, werd hij plots gearresteerd en werden alle concepten van het boek vernietigd. Later kon hij het boek alsnog publiceren.

  • Loading...