Pakistan en Turkije overleggen over Afghanistan

Turkije en Pakistan steunen initiatieven die erop gericht zijn een eind te maken aan de oorlog in Afghanistan.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat hebben de presidenten van beide landen woensdag gezegd.

Een plan om een politiek kantoor te openen in Turkije voor de Taliban wilden ze echter niet bevestigen.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu heeft eerder gezegd met de voormalige Afghaanse president Buhanuddin Rabbani te hebben gesproken over een dergelijk kantoor. Rabbani geeft leiding aan een vredesraad die door de Afghaanse regering is opgezet om een politieke oplossing voor het conflict in Afghanistan te vinden. Het kantoor van Davutoglu zei woensdag echter dat er door de Afghaanse regering geen formeel verzoek is ingediend voor het politieke kantoor.

De Turkse president Abdullah Gül en de Pakistaanse president Asif Ali Zardari wilden woensdag niet bevestigen dat een politiek kantoor wordt geopend. Op de vraag of Pakistan de Taliban zal toestaan om van Pakistan naar Turkije te reizen als het kantoor wel wordt geopend, antwoordde Zardari dat het land open staat voor alle wegen die leiden naar vrede. Gül weigerde commentaar op de kwestie te geven en zei slechts dat Turkije ‘elk initiatief dat bijdraagt aan vrede’ steunt.

Elke oplossing voor het Afghaanse conflict moet de steun krijgen van Pakistan, in het bijzonder van de veiligheidsdiensten. Naar verluidt hebben de Pakistaanse veiligheidsdiensten banden met de opstandelingen in Afghanistan.

De Taliban hebben echter eerder al gezegd niet over vrede te willen praten totdat alle buitenlandse troepen uit Afghanistan zijn teruggetrokken.

Bron

  • Loading...