Patriots langer in Turkije

Door | Algemeen

Dit heeft de ministerraad besloten naar aanleiding van het verzoek van Turkije aan de NAVO. Ook Duitsland en de Verenigde Staten hebben het voornemen hun bijdrage aan de Patriot-missie te verlengen.

Met de Nederlandse Patriots worden meer dan 2 miljoen inwoners van de stad Adana beschermd tegen mogelijke aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië. De Patriots zijn voor defensieve doeleinden en kunnen niet worden ingezet om een vliegverbod af te dwingen of voor andere offensieve acties.

Artikel 4 van het NAVO-bondgenootschap zorgt ervoor dat lidstaten elkaar helpen als de veiligheid op het spel staat. Dat is in Turkije het geval. Het gaat ook om schaarse systemen, alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland hebben hier de beschikking over.

Bij aanvang van de verlengingsperiode kan Defensie de gebruikelijke uitzendbescherming voor een gedeelte niet bieden. Hier wordt maatwerk geleverd. Het gaat in eerste instantie om 90 van de 270 functies, aflopend naar 60 in het eerste kwartaal, in het tweede kwartaal om ongeveer 20 functies verder aflopend naar nagenoeg nul later in het jaar.

Defensie komt hoe dan ook haar zorgplicht na. De frequentie en de duur van de uitzendperiode worden aangepast en er komen andere, compenserende maatregelen. Verder gaat Defensie zo flexibel mogelijk om met de repatriëringsregeling als de persoonlijke omstandigheden van militairen of van het thuisfront dat vereisen.

De inzet van de Patriots past binnen de politieke, humanitaire en wederopbouwinspanningen die Nederland in de regio verricht om de omvang en gevolgen van het Syrische conflict zoveel mogelijk te beperken. 

Rijksoverheid.nl 

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...