Turks.nl

Peiling referendum: Resultaat wordt ‘ja’

thumb_referendum

De meeste mensen zullen ‘ja’ stemmen.

Dat blijkt uit de meest recente peiling van het onderzoeksbedrijf ANDY-AR.

Volgens een landelijke enquête van het bedrijf zal 54% van het volk ‘ja’ stemmen. Hiertegen zitten de ‘nee’ -stemmers op 40%. Ongeveer 6% van de kiezers zweven nog, maar die zullen de uitslag niet gaan bepalen, meldt het bedrijf.

Koerden
Volgens ANDY-AR zal de Koerdische bevolking in Turkije, ondanks de boycot van de pro-Koerdische partij BDP ‘ja’ gaan stemmen. De ‘nee’ -stemmers zijn vooral in meerderheid bij de kustprovincies van de Egeïsche en Middellandse zee. Ook de inwoners van de drukste Turkse steden Istanbul en Ankara zouden voor de grondwetswijziging zijn.

Aanstaande zondag zal er een referendum plaatsvinden m.b.t. het nieuwe Turkse gondwet. Volgens de regerende Ak-Partij bevat het nieuwe grondwet grote hervormingen en geeft het gehoor aan EU-eisen. Maar volgens de oppositie wil de Ak-partij op deze manier de greep op de rechtspraak verstevigen en de rol van de seculieren in het land terugdringen.

referendum
‘Evet’ (Ja) en ‘Hayır’ (Nee) op de stembiljetten van het referendum. De kiezers moeten hun keuze met een stempel aangeven.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl