PKK beëindigt wapenstilstand met serie aanslagen

De separatistische terreurorganisatie PKK heeft aangegeven de wapenstilstand, die sinds 2012 van kracht is, te stoppen. PKK is de afgelopen dagen weer begonnen met aanslagen, waarbij tot nu toe 1 onschuldige burger is vermoord.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Verklaring PKK
PKK beweert dat Turkije wegen en stuwdammen bouwt voor militaire doeleinden. Ze zouden telkens gewaarschuwd hebben dit niet te doen, maar Turkije zou hier geen gehoor aan hebben gegeven. Dit zou betekenen dat Turkije de wapenstilstand wilt stoppen en weer wilt verdergaan met geweld. ‘Het volk’ zou verschillende keren deze pogingen om de wapens op te pakken hebben gestopt door een menselijk schild te vormen, waarop velen zijn doodgegaan. De eis is dat alle werkzaamheden voor stuwdammen worden gestopt. De aanslagen zullen nu vooral gericht zijn op de stuwdammen.

Stuwdammen
De Turkse bouw van de stuwdammen in zuidoost-Turkije is onderdeel van het GAP-project. GAP staat voor Güneydoğu Anadolu Projesi, oftewel het zuidoostelijke Anatolische project. Dit is een project van Turkije om het zuidoosten van Turkije economisch vooruit te helpen.

Er worden onder dit project onder andere talloze elektriciteitscentrales en stuwdammen gebouwd. Dit zorgt voor minder werkloosheid en een stijgende economie aldaar. Onder het GAP-project worden ook onder andere scholen, ziekenhuizen en vliegvelden gebouwd.

Veel dorpen in dat gebied worden door de stuwdammen onder water gezet. Dit zorgt voor onvrede onder de lokale bevolking, maar zorgt ook voor irritatie bij de PKK. Omdat veel gebieden onder water komen te staan, hebben ze minder beweegruimte. Verder zorgt het voor een economische vooruitgang in het gebied. Dit betekent ook dat de PKK veel steun van de lokale bevolking zal verliezen.

Ardahan
In de noordoostelijke provincie Ardahan, opende de PKK het vuur op een gendarmerie-konvooi, waarop een vuurgevecht ontstond tussen beide partijen. Het konvooi was op weg naar een operatie om een door de PKK gestolen gemeentevoertuig terug te halen en het watertekort aan te pakken.

Een busje met daarin 4 burgers was onderweg naar een picknick. Ze naderden het vuurgevecht, waarop het busje werd doorzeeft met kogels van de terroristen. Sabri Morkoç en Altan Akın raakten gewond, Kanber Morkoç (65) werd vermoord. De chauffeur en vierde inzittende van het busje bleef ongedeerd. Geruchten gaan dat de slachtoffers HDP’ers waren. Na de aanval zijn de terroristen gevlucht.

Siirt
In Siirt werden 4 vrachtwagens die zand vervoerden om wegen te maken gestopt en de chauffeurs werden gedwongen uit te stappen. De 4 vrachtwagens werden vervolgens in brand gestoken.

Ağrı
In het district Doğubayazıt werden dorpelingen gebracht naar een autoweg om ze te gebruiken als menselijk schild en als mikpunt voor Turkse veiligheidsdiensten. Samen sloten zij de weg af en verbrandden 3 vrachtwagens, samen met hun lading.

De veiligheidsdiensten die ingrepen werden vanuit 4 punten aangevallen achter het menselijk schild van de dorpelingen. Nadat de Turkse veiligheidsdiensten hier antwoord op gaven, vluchtten de terroristen.

In Osmaniye en Diyarbakir werden gendarmerie-eenheden aangevallen. Hierbij vielen geen gewonden en vond geen schade plaats.

  • Loading...