PKK durft directe confrontatie niet aan en gaat over tot guerrilla-oorlog

Turks.nl Redactie

YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, heeft in een persverklaring het verlies van Afrin toegegeven.

Zondagochtend verklaarden de Turkse autoriteiten de controle over het stadscentrum van Afrin. De paar dorpen die nog in handen waren van de YPG zijn door de dag heen overgenomen door het Turkse leger en milities van het Vrije Syrische Leger. De afgelopen dagen hebben YPG-terroristen het gebied massaal ontvlucht.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind, die de motie indiende om de Armeense kwestie te bestempelen als genocide, vindt het jammer dat Afrin in handen is van het Vrije Syrische Leger. Volgens hem worden Koerden, Jezidi’s en christenen etnisch gezuiverd. Waar hij dat op baseert is onbekend.

In een persverklaring beweert YPG dat de oorlog nog niet voorbij is. Ze beloven te vechten tot ze Afrin weer terug hebben. Man tot man lukt het niet, dus gaan ze over tot een guerrilla-oorlog, laat YPG weten. Daarmee maakt de PKK in Syrië de omzet naar de tactiek in Turkije.

In Turkije vecht de PKK met bomaanslagen en gewapende aanvallen op de burgerbevolking, overheidsmedewerkers en veiligheidsdiensten.

Operatie Olijftak

Op 20 januari 2018 startte het Turkse leger een militaire operatie in Afrin, Noord-Syrië, genaamd ‘Operatie Olijftak’, die het tweede deel van het Turkse plan vormt om de grens met Syrië vrij te maken van terroristen.

Het doel is om de regio Afrin te bevrijden van YPG, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK. Vorig jaar werd een aangrenzend gebied van ruim 2 duizend vierkante kilometer vrijgemaakt van IS- en PKK-terroristen.

Vanwege de militaire operatie werden verschillende Turkse moskeeën en verenigingen aangevallen in heel Europa, ook in Nederland. Ook veel Turkse Nederlanders zijn aangevallen door PKK’ers.

De meest recente situatie in Afrin: