PKK net zo’n grote bedreiging als IS

De VS steunt Turkije in zijn harde aanpak van gewapende Koerden.
Turks.nl Redactie

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden sprak tijdens een bezoek aan het land zijn steun uit voor de anti-terreuroperaties van Turkije.

Biden was in Turkije om de situatie in Syrië te bespreken. Bij een persconferentie met de Turkse premier Davutoglu zegt Biden graag een politieke oplossing te willen in Syrië, maar dat de twee landen militair ingrijpen niet uitsluiten.

PKK
Ook kwam de strijd van Turkije tegen de PKK ter sprake. Na een wapenstilstand van twee jaar, werd die eenzijdig opgeheven door de PKK met een serie aanslagen. Vervolgens begonnen de Turkse strijdkrachten een grootschalig offensief in meerdere steden om een einde te maken aan de aanwezigheid van gewapende Koerden.

Volgens Biden is de strijd tegen de PKK gerechtvaardigd: “IS is niet de enige existentiële bedreiging voor het Turkse volk, ook de PKK is een bedreiging en dat weten we. We denken dat een grote meerderheid van de Koerden in vrede wil leven, maar het is duidelijk dat de PKK geen enkele wil heeft getoond om die vrede te brengen.” De PKK zit volgens Biden op dezelfde lijn als IS.