PKK saboteert vrede – Militairen aangevallen met raketwerpers

Een groep PKK’ers hebben in de zuidoostelijke provincie Mardin een militair konvooi aangevallen.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Dat is gemeld op de website van de Turkse strijdkrachten. 

De PKK’ers hebben zo’n 150 kogels afgevuurd op de militairen. Ook werd er geschoten met raketwerpers. Er zijn geen gewonden gemeld.

Sinds de lente was er een ware wapenstilstand tussen de Turkse strijdkrachten en de terreurorganisatie PKK. Er vielen -na een strijd van ruim 30 jaar- geen doden meer. Voorheen kwamen er dagelijks berichten van gevechten uit het oosten van het land.

Deskundigen melden dat er grote meningsverschillen zijn binnen de PKK zelf. Een deel wil blijvende vrede, en wil doorgaan met het terugtrekken. Anderen stellen meer eisen aan de Turkse staat voordat het conflict ten einde komt, zoals het vrijlaten van alle terreurverdachten.

De Turkse regering heeft in de afgelopen 10 jaar grote hervormingen doorgevoerd, die voorheen volledig ondenkbaar waren. Zoals het in leven roepen van een volledig Koerdische staatstelevisie. Ook krijgen veel plaatsnamen in het oosten hun oorspronkelijke Koerdische titel terug. Er mogen Koerdische scholen worden geopend, er mag Koerdisch worden gesproken in rechtbanken, en het Koerdisch kan gekozen worden als keuzevak op scholen van de overheid.

Deze stappen worden ondersteund door grote investeringen in het oosten, die door het strijd tegen terrorisme minder is ontwikkeld dan het westen van Turkije. Er heerst een groter werkloosheid dan de meer ontwikkelde gebieden. De Turkse staat bouwt er stuwdammen, vliegvelden, snelwegen, bruggen en wordt toerisme in het gebied bevorderd.

© Turks.nl

  • Loading...