Turks.nl

Politie Istanbul slaags met extreemlinkse 1-meivierders

Anadolu Agency

Anadolu AgencyDe arbeidersdag is in Istanbul opnieuw toneel voor provocaties en aanvallen door extreemlinkse groeperingen.

De dag van de arbeid was 32 jaar lang verboden in Turkije, sinds in 1977 toen er 34 mensen om het leven kwamen op het Taksimplein. In 2010 riep de regerende AK Partij 1 mei opnieuw uit tot officiële feestdag.

Geen Taksim
De regering en de gouverneur hadden eerder aangekondigd dat de vieringen niet mogen plaatsvinden op het Taksimplein, omdat het onveilig zou zijn om honderdduizenden mensen te verzamelen in het drukke toeristische centrum van de stad. Een krans leggen voor de omgekomen mensen is wel toegestaan. Volgens de gouverneur zijn er andere locaties waar de betogingen kunnen plaatsvinden, zoals Kazlicesme of Yenikapi. 

Sommige vakbonden en belangenorganisaties hadden besloten om 1 mei elders te vieren. Anderen, zoals de vakbonden DİSK en KESK zeiden het plein met alle macht te gaan betreden. De politie is slaags met demonstranten die vlaggen van extreemlinkse organisaties dragen. Zij bekogelen de agenten met stenen, flessen, vuurwerk en molotov-cocktails. De politie grijpt in met traangas en waterkanonnen.

 aa picture 20140501 2207623 web

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl