Politie ontruimt Gezi na verbreken overeenkomst door demonstranten

Nadat demonstranten weigerden het Gezi-park te verlaten terwijl dat was afgesproken met de regering, greep de politie zaterdagavond in en ontruimde het park.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

De regering en de vertegenwoordigers van de demonstranten waren overeengekomen over dat het park verlaten zou worden, en er een referendum gehouden zal worden over de toekomst van het park. Het probleem leek opgelost, totdat de vertegenwoordigers zaterdagmiddag meldden het park niet te gaan verlaten.

Erdogan zei daarop tijdens een toespraak dat het geen kinderspel is, en dat de politie zal ingrijpen wanneer het park niet verlaten wordt.

Rond 20:00 uur lokale tijd kwam veel oproerpolitie het plein op. Drie kwartier lang riepen ze op om het plein en het park te verlaten. Keer op keer werd er gevraagd om kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsklachten weg te houden:

Enkele groepen demonstranten verlieten het plein en het park, maar een groot deel bleef achter achter. Daarop greep de politie in met waterkanonnen en traangas. Wel was te zien dat er aanzienlijk minder traangas werd ingezet dan bij eerdere ontruimingen:

1015152 661753907171971 1909078743 o 
Wel waren er later in de nacht veel confrontaties tussen demonstranten en politie. Minstens 44 mensen raakten daarbij gewond. De gouverneur van Istanbul beweert op twitter dat sommige provocatieve demonstranten echte wapens gebruiken tegen de politie. Daarbij zouden twee agenten gewond zijn geraakt.

Het ingrijpen van de politie trok veel kritiek, ook omdat er traangas terechtkwam in een hotel aan het plein. Er zijn foto’s gedeeld van kinderen die in aanraking zijn gekomen met traangas. Ook wordt er gemeld dat een ziekenhuis het doelwit was van waterkanonnen en traangas.

Wel waren er veel misleidende berichten, foto’s en video’s gedeeld op facebook en twitter. Zoals een man die overreden zou zijn door een politiewagen, maar het bleek dat het een demonstrant was die onder de wagen ging liggen om het  tegen te houden. Hij raakte niet gewond. Foto’s van zwaargewonde kinderen, bleken oude foto’s te zijn.

© Turks.nl