Populaire imam aangeklaagd om ‘beledigen Islamitische waarden’

Imam Ahmet Mahmut Unlu, beter bekend als ‘Cubbeli Ahmet’, is aangeklaagd wegens ‘het beledigen van religieuze waarden’.
Turks.nl Redactie

De Imam is aangeklaagd wegens een boek dat hij eerder heeft uitgebracht. Daarin beschrijft hij welke Koranteksten of andere spreuken opgelezen moeten worden bij verschillende soorten ziekte. De aanklacht komt van advocaat Rasim Kubilay Unlu. Al eerder was er veel kritiek op het boek van meerdere Islamgeleerden. De inhoud zou ‘verzonnen’ zijn en zelfs vergelijkbaar zijn met ‘toverspreuken’ wat helemaal geen plek heeft in de Islam, aldus critici. 

Erectie
In het boek wordt onder andere beschreven hoe je erectieproblemen kunt aanpakken. Volgens Cubbeli moet je een Koranvers oplezen (Baqarah, 260) in een glas water en vervolgens dat water gebruiken om je penis mee te wassen. Geen van deze methodes zou een plek hebben in de Islam, aldus de advocaat die eist dat het boek wordt verboden in het land.

Cubbeli zegt in zijn verdediging dat hij de stukken over de erectie niet zelf heeft geschreven, maar heeft vertaald uit een Arabische bron.

Speciaal dodenkleed
In 2014 begon Cubbeli Ahmet met het verkoop van ‘speciaal dodenkleed’ dat je na je dood zou beschermen tegen straffen. Het werd voor 370 Turkse lira verkocht op de officiële site van de Imam. Na veel ophef werd het van de website gehaald. Hier spreekt Cubbeli daarover:

Slipper
In 2013 ging Cubbeli een slipper slipper voor 130 lira, genoemd Nal-i Serif. Het zou de koper beschermen tegen alle kwaad als diefstal, brand, duivels en boze ogen. Ook zouden al je wensen uitkomen, zegt hij in de speech hieronder. Dit trok toen veel kritiek, omdat hij Islamitische waarden zou misbruiken om geld te verdienen: