Premier Palestina bezoekt Turks hulpschip

Premier Ismail Haniyeh van Palestina heeft vandaag in de haven van Istanbul een bezoek gebracht aan het Turkse hulpschip voor Gaza dat in 2010 werd bestormd door Israëlische commando’s.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nrc.nl

Aan boord van de Mavi Marmara kwamen destijds negen Turkse activisten om het leven.

Het bezoek van Haniyeh was bedoeld als duidelijke steunbetuiging aan de Turks-islamitische hulporganisatie IHH, die vorig jaar het plan had de Mavi Marmara opnieuw met een hulpvloot voor Gaza mee te sturen. Van dat plan werd uiteindelijk afgezien nadat de Griekse regering een uitvaarverbod voor de vloot had uitgevaardigd.

Haniyeh voerde zondag in Istanbul overleg met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu. De Hamas-premier is bezig met een rondreis in de islamitische wereld om de banden aan te halen. Het is de eerste keer sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam in de Gazastrook dat hij zich buiten het gebied begeeft.

Turkije probeert een bemiddelende en verzoenende rol te spelen tussen Hamas en Fatah, dat op de Westoever aan de macht is. De betrekkingen tussen Turkije en Israël zijn na de raid op het hulpkonvooi ernstig verslechterd. Premier Erdogan eist dat Israël alle beperkingen die gelden voor de Palestijnse gebieden opheft.

  • Loading...