President Erdoğan schrijft brief aan Armeense religieuze leider

Turks.nl Redactie

President Recep Tayyip Erdoğan heeft een brief geschreven aan de Armeense religieuze leider van Turkije Aram Ateşyan. Hij betreurt de Armeense slachtoffers die zijn gevallen in de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse rijk.

Erdoğan schreef onder andere dat hij ook dit jaar de Armeense slachtoffers herdacht die vielen in de Eerste Wereldoorlog onder zware omstandigheden. Hij bracht zijn condoleances over aan de kleinkinderen van de slachtoffers.

De Turkse president benadrukte dat er veel humanitaire crisissen ontstonden aan het einde van het Ottomaanse rijk, net als ontstaan bij het einde van andere rijken.

“Moge de Ottomaanse burgers die stierven door epidemieën, migratie, de zwakte van de autoriteiten en aanvallen van milities, in vrede rusten. De Armeense gemeenschap heeft een belangrijke waarde gehad voor het Ottomaanse rijk en onze republiek. Net als altijd hebben onze Armeense burgers, als gelijke en vrije burgers, een belangrijke rol gespeeld op allerlei gebieden als politiek en handel. Het is ons doel geluk en verdriet door de geschiedenis te delen met elkaar om de wonden te helen en onze relatie te versterken.”

“Wij zullen naast jullie staan om de pijn te verzachten en de problemen op te lossen. Ik wil het volgende onderstrepen: de tevredenheid, veiligheid en het geluk van de Armeense gemenschap is erg belangrijk voor ons. Een ieder die de Armeense gemeenschap marginaliseert zal ons tegenover hen vinden. Ik geloof dat we alleen een gezamenlijke toekomst kunnen opbouwen als we een eenheid vormen.

Ik hoop dat jullie geen steun zullen geven aan degenen die onze gemeenschappelijke geschiedenis vervalsen en haat en ruzie proberen te halen uit de geschiedenis. Met deze gedachte wil ik nogmaals de Ottomaanse Armeniërs die zijn gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog herdenken”, sluit de president af.