President Gül: Verbannen Twitter is onacceptabel

“Het volledig verbannen van een social mediaplatform is onacceptabel”. Dat zei de Turkse president Gül op twitter, ondanks dat de microblog is geblokkeerd.
Turks.nl Redactie
Total
Shares

Sinds middernacht is Twitter via een normale internetverbinding niet te bereiken in Turkije. Twitteraars hebben daarop massaal hun DNS-instellingen gewijzgid om het verbod te omzeilen. 

“Het is technisch niet mogelijk om een internationaal platform als Twitter volledig te blokkeren. Wanneer er sprake is van schending van privacy van burgers kunnen wettelijk alleen de desbetreffende pagina’s worden geblokkeerd. Ik hoop dat het verbod niet lang zal duren.” meldt Gül.

Rechtspraak
De rechter in Turkije heeft Twitter vier maal verzocht om content van de website af te halen. Het gaat mogelijk om de geheime documenten die werden gelekt van de Turkse inlichtingendienst MIT, en de telefoongesprekken van onder andere de premier en ministers. Twitter zou het verzoek van de rechters hebben genegeerd, waarop de website is geblokkeerd. 

Tussen 2008 en 2010 was ook YouTube verbannen in Turkije. Dat gebeurde na aanklacht door de oppositiepartij CHP om anti-Atatürkvideo’s. 

De tweets van de president (Turks):
Schermafbeelding 2014-03-21 om 10.40.16

De volgende melding is zichtbaar wanneer men wil browsen naar Twitter:

Schermafbeelding 2014-03-21 om 00.22.40 copy

© Turks.nl

  • Loading...