Prins en Máxima fietsen in Istanbul

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben een eindje gefietst in Istanbul.
Turks.nl Redactie

Dat meldt nos.nl

Ze wilden met het korte ritje door de drukste winkelstraat van Istanbul de Turken aanzetten tot het gebruik van de fiets, maar ze werden vooral met verbazing bekeken. “Turkije en Nederland hebben veel gemeen. Fietsen hoort daar nog niet bij en daarin willen we verandering brengen”, zei consul-generaal Onno Kervers.

Met het bezoek van het prinselijk paar aan Istanbul werd de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije afgesloten. De prins en Máxima hielden ‘s middags allebei een toespraak. Willem-Alexander sprak over Nederland als innovatieland. Máxima bezocht een bijeenkomst voor Turkse en Nederlandse studenten die een wedstrijd hadden voor het beste ondernemingsplan.

Willem-Alexander en Máxima worden begeleid door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Het bezoek is ook bedoeld om samenwerking op het gebied van wetenschap, cultuur en handel te bevorderen. Minister-president Rutte ging deze week met een handelsdelegatie naar Turkije.

400 jaar betrekkingen
Vanavond wonen Willem-Alexander en Máxima een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest in de Haliç Centre Concert Hall in Istanbul. Na afloop volgt een ontvangst ter afsluiting van het jubileumjaar. Daarbij is ook de Turkse vicepremier Babacan aanwezig.

Turkije en Nederland stonden afgelopen jaar uitgebreid stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. President Gül van Turkije bracht in april een staatsbezoek aan Nederland. Koningin Beatrix bezocht in juni Ankara en Istanbul.