Professioneel Turks leger gaat Koerden bestrijden

Turkije werkt aan plannen voor een speciaal getrainde militaire eenheid
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

die de Turks-Iraakse grens moet bewaken en de strijd met Koerdische strijders moet aangaan. Dat heeft de Turkse minister van defensie Vecdi Gönül woensdag gezegd.

Turkije overweegt al langer een professioneel leger in te zitten om de PKK-terroristen te bestrijden. Het Turkse leger bestaat momenteel grotendeels uit jonge mannen die hun vijftien maanden durende dienstplicht vervullen. De militairen zijn onvoldoende getraind om de strijd met de in de oorlog geharde PKK-terroristen aan te gaan.

Het speciale leger moet gaan bestaan uit professionele militairen die een dienstverband van tien jaar aangaan en de grens met Irak gaan bewaken, lichtte de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan toe. Het ministerie van defensie werkt aan de juridische aspecten van de plannen. Hoe groot het leger moet worden is nog niet bekend.

Turkije heeft al tienduizenden troepen langs de grens gestationeerd. Daarnaast is een grote groep milities ingezet die de Turkse regering steunt en bestaat uit lokale Koerden.

Veel PKK-terroristen verschuilen zich in de bergen van buurland Irak en steken de grens over voor snelle aanslagen. De groep wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwd als een terroristische organisatie.

De PKK heeft kortgeleden het aantal aanvallen tegen Turkse militairen opgevoerd. Bij deze aanslagen zijn sinds begin juni meer dan twintig Turkse militairen om het leven gekomen.

Novum/AP/Turks.nl

  • Loading...