Project brengt Moskee en Alevitisch Cem-huis samen

In Ankara is gestart aan de bouw van een cultureel centrum dat plaats biedt aan een moskee en een Alevitische Cem-huis.

Het project moet een brug vormen tussen Soennitische en Alevitische moslims. Het idee kwam van de islamprediker Fethullah Gulen, en zal geleid worden door Alevitische belangenorganisaties. De financiering zal worden gezorgd door Soennitische en Alevitische zakenmensen.

cemhuis

De bouw begon feestelijk, met het bijzijn van ministers, leden van de regeringspartij en parlementariers van de oppositiepartij CHP. Ook was Izzettin Dogan aanwezig, de voorzitter van de grootste Alevietenvereniging van Turkije. 

Gepland wordt dat het culturele centrum zijn deuren opent in de Muharrem-maand in 2014 (september). De Muharrem-maand heeft grote betekenis voor zowel Soennitische als Alevitische moslims.

Demonstraties
Sommige groepen waren niet blij met het idee. De pro-Koerdische partij BDP vindt het project ‘onderdeel van assimilatiepolitiek tegen Alevieten’. In Izmir en Ankara moest de politie traangas en waterkanonnen inzetten tegen demonstranten die wegen blokkeerden en barricades in brand zetten. De demonstranten droegen vooral vlaggen van extreemlinkse groepen als SDP, TKP en verboden organisaties. Er werden vernielingen verricht.

Beelden uit de demonstraties:
0000483219

0000483226

00004832440000483246

© Turks.nl