Project brengt Moskee en Alevitisch Cem-huis samen

Door | Algemeen

Het project moet een brug vormen tussen Soennitische en Alevitische moslims. Het idee kwam van de islamprediker Fethullah Gulen, en zal geleid worden door Alevitische belangenorganisaties. De financiering zal worden gezorgd door Soennitische en Alevitische zakenmensen.

cemhuis

De bouw begon feestelijk, met het bijzijn van ministers, leden van de regeringspartij en parlementariers van de oppositiepartij CHP. Ook was Izzettin Dogan aanwezig, de voorzitter van de grootste Alevietenvereniging van Turkije. 

Gepland wordt dat het culturele centrum zijn deuren opent in de Muharrem-maand in 2014 (september). De Muharrem-maand heeft grote betekenis voor zowel Soennitische als Alevitische moslims.

Demonstraties
Sommige groepen waren niet blij met het idee. De pro-Koerdische partij BDP vindt het project ‘onderdeel van assimilatiepolitiek tegen Alevieten’. In Izmir en Ankara moest de politie traangas en waterkanonnen inzetten tegen demonstranten die wegen blokkeerden en barricades in brand zetten. De demonstranten droegen vooral vlaggen van extreemlinkse groepen als SDP, TKP en verboden organisaties. Er werden vernielingen verricht.

Beelden uit de demonstraties:
0000483219

0000483226

00004832440000483246

© Turks.nl

Aan wie komt de bruidsschat toe na een echtscheiding bij Turkse Nederlanders?

Niemand trouwt met het idee om te scheiden. Je wordt...

Aleyna Tilki reageert op beschuldigingen drugsgebruik

De 18-jarige popster Aleyna Tilki deelde onlangs een video...

Bekende rapper Ezhel vrijgesproken

De bekende rapper Ezhel werd eind vorige maand gearresteerd...

“Als ik een vrouw was, zou ik lesbieënne zijn”

De bekende acteur Çağlar Ertuğrul heeft interessante...