Turks.nl

Protest Taksim groeit uit tot anti-overheidsbetoging door provocaties

Het begon als een klein protest tegen het kappen van bomen, maar groeide na oproep van onder andere media-organen om te ‘rellen’ uit tot een anti-regeringsbetoging.

Vier dagen geleden kwamen mensen op het Taksim-plein bij elkaar tegen het kappen van bomen in het Gezi-park. Op Twitter en social-mediakanalen van kranten als Sözcü werd er opgeroepen om in opstand te komen en te rellen tegen de overheid. Ook sommige tv-zenders verspreidden vergelijkbare berichten.

Duizenden mensen kwamen daarop afstromen naar het plein, waarop de politie ingreep met waterkanonnen en traangasgranaten. 

Het gemeentebestuur van Istanbul heeft vrijdagavond tijdens een persconferentie gemeld dat de park niet wordt gesloopt, maar enkele bomen moeten worden verwijderd om een trottoir te verbreden. Een lokale rechtbank heeft bepaald dat de werkzaamheden tot een volgende uitspraak moeten stoppen.

Geruchten
Later in de avond werd er getwitterd dat er meerdere doden gevallen zouden zijn tijdens de protesten. Een parlementarier van de oppositiepartij CHP, Adnan Keskin, zei live op tv dat een meisje overgereden zou zijn door een pantserwagen. Echter trok hij zijn uitspraak weer terug omdat de berichten niet zouden kloppen. Andere foto’s die verspreid werden, bleken oude foto’s te zijn genomen buiten Turkije.

63 mensen zijn aangehouden door de politie.

© Turks.nl

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl