Ramadan-maand weer begonnen

De islamitische vastenmaand ramadan is vandaag van start gegaan.
Turks.nl Redactie

Dat betekent een geheel aangepaste dagindeling voor miljoenen moslims wereldwijd die tussen zonsop- en -ondergang niet mogen drinken, eten, de liefde bedrijven of een sigaret opsteken.

De ramadan is de negende maand op de islamitische kalender en één van de vijf zuilen van het geloof. Naast het vasten dient een moslim aalmoezen aan de armen te doneren, minstens één bedevaart naar Mekka te maken, vijf keer per dag te bidden, Allah te erkennen als enige ware god, en Mohammed als zijn profeet.

Tijdens de ramadan wordt van gelovigen verwacht dat ze, door zich aardse zaken als voedsel en seks te ontzeggen, tot bezinning komen en zich geestelijk reinigen. Niet iedereen is echter verplicht mee te vasten. Wie zwanger is, op reis, in oorlog of jonger dan een jaar of tien, wordt ontzien van de verplichting.

Iftar
Het vasten wordt dagelijks doorbroken bij zonsondergang. Dat is het moment dat de zogenaamde iftar aanbreekt, de avondmaaltijd. Vaak wordt deze genuttigd met vrienden, familie en iedereen die maar langskomt. De vasten worden gebroken door het eten van dadels, of, bij gebrek hieraan, door het drinken van water, maar het gebruik verschilt per land of streek. Zo eten moslims in Noord-Afrika vaak een dikke soep, harrira genoemd, of worden er koffie en olijven genuttigd.

De ramadan eindigt met het Suikerfeest. Mannen en kinderen trekken naar de moskee voor het gezamenlijke gebed terwijl de vrouwen thuis achterblijven om allerlei lekkernijen te bereiden. De hele dag door bezoekt men familie, en gaat men op zijn paasbest gekleed de deur uit. Vrouwen versieren vaak hun handen met henna, voor een extra feestelijk tintje.

Zomer
De ramadan valt elk jaar op een ander moment. Dat het dit jaar een zomermaand betreft, maakt het extra zwaar voor de gelovigen. Want wie bij een temperatuur van boven de 40 graden Celcius (de stand van het kwik in Mekka vandaag) niet eens een glaasje water mag nuttigen, gaat op zijn zachtst gezegd een zware periode tegemoet. 

Bron: volkskrant.nl