Rechter: Diyanet moet atheïst aannemen als imam

Diyanet moet de atheïst, die in januari werd geweigerd na een sollicitatie, toch aannemen als imam. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.
Turks.nl Redactie

De Diyanet is het Presidium voor Religieuze Zaken en is verantwoordelijk voor het toewijzen van imams in Turkije.

De sollicitant vond dat hij werd gediscrimineerd door Diyanet en dat de afwijzing in strijd was met de vrijheid van godsdienst, wat bepaald is in de Turkse grondwet. “Ik voldoe aan alle eisen. Ik ben geslaagd voor de opleiding en ik ken de Koran uit mijn hoofd. Of ik er in geloof of niet, is een privézaak” zegt hij. De man kreeg gelijk van de rechter.

Opstappen
Precies een jaar geleden was een vergelijkbare bericht in het nieuws. De Diyanet eiste van een imam om op te stappen. Hij was namelijk uitgesproken atheïst. “Of ik geloof of niet geloof is niet relevant. Ik doe mijn werk gewoon goed en bekijk het als een professioneel. Er is geen reden voor mij om op te stappen” was zijn antwoord. “Wanneer een buitenlander bondscoach wordt van het nationale elftal is er geen probleem. Misschien houdt hij helemaal niet van Turkije, maar doet zijn werk wel goed. Al houdt een groenteboer niet van selderij, hij verkoopt het toch gewoon?” voegde de atheïstische imam er toen aan toe.

De Diyanet heeft een week om in hoger beroep te gaan. Gebeurt dat niet, moet de imam aanstaande maand starten als imam bij een lokale moskee in de stad Nisanbir in de provincie Diyarbakır, aldus de rechter.